Autor: Kaubandus.ee • 2. august 2019

Nikotiinipadjad tõid lühikese ajaga riigile sadu tuhandeid maksutulu

Mõne nädalaga on suurtes jaekettides (nagu Olerex, R-Kiosk, Grossi ja mitmetes alkoholipoodides) müüdud enam kui 20 tuhat karpi tubakavaba snusi, millest on riigile laekunud märkimisväärne maksutulu. Varasemalt oli tubakavabade nikotiinipatjade ehk valge snusi müük jaekaubanduses keelatud.

Nikotiinipatjade PAZ ja FOXwhite maaletooja Foxtrot Uniform Capital OÜ tegevjuhi Peter Puksi hinnangul pole suitsetamisega kaasnevaid probleeme silmas pidades kuigivõrd loogiline, et need tooted olid tänaseni keelustatud samas kui sigaretid on püsinud vabamüügis.

Riigi jaoks oli tubakavaba nikotiiniga snusi jaemüügi seadustamisel eeskätt argumendiks maksutulu. Kui ametnike hinnangul Eestis umbes 30 tuhat snusi tarbijat siis Puksi sõnul on tarbijaskonna arv vähemalt kaks, kui mitte kolm korda suurem. „Seni liikus snus ainult althõlma musta turu diilerite kaudu. Hinnanguliselt oli musta turu maht umbes 2 miljonit eurot, mistõttu julgen arvata, et riik on pelgalt selle paari-kolme nädalaga teeninud ligi 100 tuhat eurot maksutulu,“ prognoosib Puks. Lisaks vähendab ametlikes kanalites müük Puksi hinnangul võimalust, et nikotiinisõltuvust tekitavad tooted jõuavad alaealisteni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070