Autor: Kaubandus.ee • 1. oktoober 2019

Kaupmehed: kodumaistele toidukaupadele tuleks kehtestada madalam käibemaks

Eestimaistele toidukaupadele tuleks kehtestada madalam käibemaks ning ka toiduainete hindu mõjutavad aktsiisid võiksid olla madalamad, leiavad Eesti suurimate jaekaubandusettevõtete juhid.
Foto: Raul Mee

Homme Kaubanduse Aastakongressil avalikustatavast küsitluse tulemusest selgus, et toiduainete madalamat käibemaksu pooldab 65% ja aktsiiside langetamist 40% küsitletud kaupmeestest. Madalam käibemaksumäär võiks kaupmeeste hinnangul olla just kodumaistel toidukaupadel, puu- ja köögiviljadel, piima- ning leiva ja saiatoodetel.

Kui vaadata toidu käibemaksumäära, siis on Eesti Euroopa Liidus kalliduselt kolmas riik, märkis Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil. „Viimase kümmekonna aastaga on Eestis söök ja jook kallinenud kaks korda rohkem kui Euroopa Liidus keskmiselt. 2007. aastaga võrreldes on hinnatõus Eestis olnud 60%. Samal ajal on kaubandussektori juurdehindlused ühed ELi madalaimad,“ ütles Peil. „Toidu kõrge hinna tõttu ei jaksa meie inimesed osta nii mitmekesist ja kvaliteetset toitu kui keskmine eurooplane.“

Toidukaupade hinnalangust ei prognoosinud ka küsitluses osalenud kaubandusettevõtete juhid: 40% hinnangul jäävad hinnad praegusele tasemele pidama, 60% arvates aga hinnatõus jätkub. Toiduainete odavnemist ei uskunud ükski valimis olnud kaupmees.

Küsitluses käsitleti ka teisi päevakajalisi teemasid kaubanduses, nagu e-kaubandus, konkurents välismaiste kaupmeestega, tarbijakäitumine, kaubanduspinna maht ja tööjõuprobleemid. Kiiresti arenev e-kaubandus moodustab täna enamikul kaupmeestel alla 10% käibest. Samas prognoosisid pooled kaupmeestest, et viie aasta pärast toimub 12-30% müügist e-kanalite kaudu.

„Globaalsed e-kanalid on üha paremini kättesaadavad ka Eesti tarbijatele ning neid kasutatakse aina enam,“ ütles KMPG Baltic juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger. Ta rõhutas, et kui Amazoni ja teiste ülemaailmsete e-kanalite kauba kohaletoomise kiirus väheneb paarile päevale, satub Eesti kaupmees väga suure surve alla, kuna tal puudub võimalus pakkuda konkurentsivõimelist valikut ja hinda.

Natuke üle poole vastajatest tõdes, et nad tunnevad, kuidas välismaised e-poed neile konkurentsi pakuvad. Kaupmehed tõid enda konkurentsieelistena võrreldes välismaiste e-poodidega välja kohaliku kauba, kiire tarne ning eestikeelse teeninduse.

Eestis tegutsevate suuremate jaekaubandusettevõtete juhtide seas viisid küsitluse läbi KPMG Baltics, Äripäeva teemaveeb kaubandus.ee ning Kaupmeeste Liit. Küsitlusse kaasati 25 kaubandusettevõtte juhti, kelle ettevõtted esindavad kokku enam kui veerandit Eesti jaekaubandusturust.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070