Autor: Kaubandus.ee • 10. oktoober 2019

M.V.Wool kutsub VTA nõudel jaekaubandusest tagasi ühe toote

M.V.Wool AS sai täna hommikul Veterinaar- ja Toiduametilt ettekirjutuse, mis näeb ette ühe toote tagasikutsumist jaekaubandusest. M.V.Wool täidab ettekirjutuse koheselt, kuigi selline nõue ei tulene toiduseadusest ja Euroopa komisjoni määrusest.
Foto: Andres Haabu

Ettevõte jätkab VTA-ga konsultatsioone, et tagada kooskõla seadusega. Kaubandusest toote tagasikutsumisel peab olema tõestatud listeeriasisalduse piirmäära 100 ühikut (Lm (cfu/g)) ületamine, mida antud juhul toimunud ei ole.

M.V.Wool kutsub tagasi 200¬-grammised viilutatud graaviforelli pakid.

„Ettekirjutus lähtub 1. oktoobril ettevõttes tehtud proovidest, kus toote 25 grammis tehtud viiest osaproovist üks osaproov näitas listeeriasisaldust, millest ettevõte ka avalikkust teavitas. Sõltumatu akrediteeritud labori eelnevad testitulemused selles tootes listeeriasisaldust ei näita, samuti ei näita listeeria leidu kordusproovi tulemused. Vaatamata sellele oleme kohustatud täitma ettekirjutuse viivitamatult,“ ütles M.V.Wooli nõukogu esimees Meelis Vetevool.

VTA proovidega ei määratud listeeriabakteri tüve ega arvukust toote ühes grammis, kus kehtib Euroopa Liidu piirmäär 100 ühikut (Lm (cfu/g)), mis on ka tarbijale ohutu. Samal ajal võttis VTA jaekaubandusest proove, mis osutusid kõik puhtaks.

Juba kolmandat korda leiti M.V.Wooli tootest listeeriabakter VTA laboris tehtud B-proovis, kuigi kahes teises akrediteeritud laboris tehtud proovides (A- ja C-proovis) ei leitud listeeriabakterit. Enne käesoleva aasta juunit ei ole selliseid lahknevusi täheldatud.

Eri proovid on järgmised:

A-proov: on proov, kus M.V.Wooli tehas võtab proovi suurest tootepartiist tootmises, mille alusel ettevõttel on õigus toode turule saata, kui listeerianäit 25 grammis on null;

B-proov – on järelevalveproov VTA poolt, mis on võetud kauplustest või tehasest;

C-proov – on proov, mis on võetud samast partiist, kust B-proov, mis viiakse teise akrediteeritud laboratooriumisse.

1. oktoobril 2019 võeti M.V.Wooli tootmisest 21 pinnaproovi ja neli tooraineproovi, kust listeeriabakterit ei leitud. Kolmest kalatootest võetud 15 osaproovist ühes esines listeeriabakteri leid 25 grammis tootes. Viimase kolme kuu jooksul on ettevõttest võetud üle 200 pinna- ja puhtuseproovi, mis ükski ei ole näidanud listeeria esinemist tehases.

Kuna listeeriabakter esineb kõikjal looduses, siis kalakasvatused teevad endast kõik oleneva, et kontrollida tooraines bakteri olemasolu. Kuid ikkagi on võimalus, et mõnes üksikus kalas see bakter esineb. Sellepärast ongi kehtestatud tooretele kalatoodetele toiduohutuskriteeriumid, mis lubavad listeeriabakteri sisaldust kuni 100 cfu/g.

M.V.Wool on seisukohal, et ettevõtte kalatooted on alati vastanud Euroopa Liidus kehtivatele piirnormidele ning on välistatud nende kalatoodete kahjulik mõju inimeste tervisele. M.V.Wool teeb alates selle aasta kevadest tihedat koostööd VTA-ga ning on kehtestanud listeeriabakteri esinemisele nulltolerantsi. Viimasel kuuel kuul tootmises tehtud proovid kinnitavad, et ettevõtte tooted vastasid piirnormidele suure varuga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757