Autor: Martin Lond • 11. november 2019

Neli viga, mis jätavad su veebipoe klientideta

Finestmedia e-kaubanduse valdkonna juhi Martin Londi sõnul teevad kaupmehed e-poe käivitamisel teadmatusest sageli vigu, mis nullivad nende pingutused ning võivad kliente hoopis eemale peletada. Milliseid eksimusi tasub veebipoe loomisel vältida?
Martin Lond

Veebis ostlemine muutub päev-päevalt üha populaarsemaks, mistõttu kaalub üha rohkem kaupmehi oma äri laiendamiseks e-poe loomist. Statistikaameti andmetel tegutseb Eestis täna ligikaudu 130 000 mikro- ja väikeettevõtjat, kellest väga suur hulk võiks just eesseisva jõuluhooaja valguses mõelda sellele, kuidas oma kohalik müük tõhusa e-kanali abil üleriigiliseks ja miks ka mitte rahvusvaheliseks muuta.

Ebaselge eesmärk ja sihtgrupp

Kaupmehe jaoks on e-poe näol tegemist mugava lahendusega, sest e-pood on justkui vaateaken, kus kliendid kaupadega tutvuda saavad. E-poe loomine vajab tegelikult aga põhjalikku läbimõtlemist. Kas poe eesmärk on pakkuda keskkonda, kus on võimalik toodetega enne füüsilise poe külastamist lähemalt tutvuda või saab klient sealt ka tooted ära osta ja kohale toimetada lasta – see sõltub väga palju ettevõtte iseloomust ja ärieesmärkidest.

Lisaks on oluline määratleda selgelt e-poe sihtgrupp. Näiteks erakliendi ja ärikliendi teenindamine võivad seada e-poele väga erinevaid nõudeid. Ärikliendil peab olema võimalus küsida hinnapakkumist ja transporti mitmesse erinevasse sihtkohta, seevastu erakliendile kehtib tavaliselt üks hind ja kaup toimetatakse ühte kohta.

Vastavalt poe eesmärgile ja sihtgrupile tuleks valida ka e-poe platvorm. Valmis platvorme, millele e-pood ehitada, on täna turul palju, kuid need ei pruugi kõigi vajadustega sobida. Väikese ja tagasihoidlike võimalustega e-poe on võimalik püsti panna ja kasutusele võtta ainult arvuti ning internetiühenduse abil. Kui aga soovid luua skaleeritava, moodsa, turvalise, efektiivsete tööprotsessidega kogu organisatsiooni hõlmava e-kaubaduse lahenduse, siis on tasub pöörduda spetsialistide poole.

Arusaamatu ja raskesti leitav info toodete kohta

Et kliendid e-poodi kasutaksid, peab veebiplatvorm olema kasutajasõbralik – tooted peavad olema kategooriatesse jagatud, kasutada tuleb kõrge kvaliteediga tootefotosid, toodetel peavad olema informatiivsed kirjeldused ning kasuks tuleb ka võimalus filtreerida tootevalikut erinevate sorteerimissüsteemidega.

Veebileht ja sellel toimiv e-pood peavad töötama korrektselt mistahes nutiseadmes. Kui ostlemise kogemus telefonis on ebamugav ja klient ei leia vajalikku infot üles, peletab see ta eemale. Kui aga klient saab veebilehel meeldiva ostukogemuse osaliseks, külastab ta veebilehte ja miks ka mitte ettevõtte füüsilist kauplust tõenäolisemalt ka tulevikus.

Äri kasvatamiseks tasub mõelda ka Eestist kaugemale. Selleks, et Eesti veebipoes olev toode suudaks ka välismaa poodide toodetega konkureerida, on vaja, et tooteinfo ja kirjeldused oleksid tõlgitud ka võõrkeelde. Kui esialgne tootekirjeldus on aga hoopis mõnes võõrkeeles, siis tuleb see kindlasti kohaliku tarbija jaoks eesti keelde tõlkida.

See on aga suur töö, mille jaoks on vaja õigeid tööriistu ning sageli ka muudatusi organisatsiooni töökorralduses. Näiteks tuleb otsustada, kes hakkab tegelema tooteinfo hankimise ja tõlgete tellimisega. Samuti peab keegi tegelema tooteinfo pakettide haldamise ja info jagamisega erinevates kanalites (e-pood, print, e-kirjad jms).

Liiga pikk tarneaeg

Klient eeldab, et veebipood muudab ta elu mugavamaks ja asukoht ei sea talle geograafilisi piiranguid. See tähendab, et kui müüdavad esemed asuvad teises Eesti otsas või hoopis välismaal, jõuavad need temani sellest hoolimata mõistliku kiirusega. Mõistlik tarneaeg ei ületa üldjuhul Eestis paari päeva. Suuremate toodete ja erilahenduste puhul võivad tarneajad muidugi olla pikemad, kuid sel juhul peab tööprotsess ja sellest tingitud ajakulu olema kliendile läbipaistev ja arusaadav.

Oluline on ka see, et kui ostetud toode ei vasta kliendi ootustele, on tal võimalik see lihtsa vaevaga tagasi saata või füüsilisse poodi tagastada.

Õigete makselahenduste puudumine

Sarnaselt füüsilise kaubandusega on turvalisus e-poes ülioluline. Klientide andmed peavad olema kaitstud ja maksetehingud turvalised – see on e-kaubanduse hügieeni osa, mis peab olema tagatud.

Väga lihtne on esitada kliendile arve ja oodata, et klient pangas ülekande teeb, kuid veebipoe soliidsusele, kasutusmugavusele ja usaldusväärsusele see kindlasti teenet ei tee. Pigem tasub veebipoodi luues kohe leida lahendused, mis muudavad maksete tegemise kliendile võimalikult lihtsaks – olgu selleks siis Maksekeskuse teenus, PayPal makse või muu ostlejate seas laialdaselt tuntud ja end tõestanud lahendus.

Kui oled taganud turvalise maksevõimaluse, siis on oluline sellest ka tarbijat veebipoes teavitada. Eestis annab veebipoe kasutamisel kindlustunde „Turvaline ostukoht“ märgis. See näitab, et märki kandvad veebipoed on Eesti E-kaubanduse Liidu poolt kontrollitud ning usaldusväärsed.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757