Autor: Kaubandus.ee • 5. veebruar 2020

Kaubamaja ja Selver lähevad üle täielikule prügisorteerimisele

Tallinna Kaubamaja Grupi ettevõtete kauplustes ja kontorites minnakse üle täielikule prügisorteerimisele. Nii klientide kui töötajate segaprügikastid asenduvad mitme lahtriga prügikastidega.

„Et võimalikult suur hulk pakendist, mida saab ümber töödelda ning taaskasutada, jõuaks õigesse kohta, peame me kõik prügi sorteerima. Kaupluste ladudes seda juba tehakse, paljud inimesed ka oma kodudes, ent mitte kõigil pole see igapäevaseks kujunenud,“ näeb AS Tallinna Kaubamaja Grupi juhatuse esimees Raul Puusepp võimalust harjumust laiemalt juurutada.

AS-i Selver juhatuse liige Kristi Lomp lisas, et vastutustundliku ettevõttena näevad nad siin võimalust rääkida valjemal häälel, et ükski pakendimaterjal - ei kile, plastik ega paber - ole looduse vaenlane, kui nende pakendite kasutajad neid korrektselt käsitleksid. "Veelgi põhjalikum pakendiringlus, plastiku taaskasutusse ja ümbertöötlemisse suunamine uuteks pakenditeks on tulevik, aga selle eelduseks on kõiki osapooli kaasav prügisorteerimine.“

„Klientide jaoks tähendab suve hakuks lõpule viidav järk-järguline ülemink seda, et kaupluste fuajeedest ei leia enam ühe suure avaga segaprügikasti, kuhu praegu visatakse kokku nii pakendeid, biojäätmeid kui ka panditaarat,“ selgitas Tallinna Kaubamaja tegevdirektor Erkki Laugus.

Sellised prügikastid asenduvad lahterdatud prügikastidega, mis võimaldab prügi koguda liigiti. Hetkel on plaanis kasutusele võtta lahendus, mis jagab prügikastid olme-, biojäätme- ja pakendikonteineriteks.

Uute paigaldatavate prügikastide juurde tekivad ka juhendid, mis aitavad nii klientidel kui kaupluse töötajatel prügi korrektselt sorteerida.

Sorteerimislahtritega prügikastidele ülemineku edu sõltub aga sellest, kui hästi inimesed sorteerimispõhimõtteid järgivad.

Prügi õigesti sorteerimisel eesmärgiga materjali hiljem ümber töödelda ja taaskasutada on kõige olulisem eeldus, et näiteks papi- ja paberijäätmete lahtrisse ei visataks muud prahti. Vastasel korral muutub kõik juba kasti kogutud materjal kõlbmatuks.

Ka Tallinna Kaubamaja Grupi ettevõtete kontorilaudade alt kaovad segaprügikastid. Kontoritesse jääb edaspidi üks suur sorteerimislahtritega kast, kuhu töötajad tekkivat prügi viima hakkavad.

Üleminek täielikule prügisorteerimisele puudutab kõiki AS Tallinna Kaubamaja Gruppi kuuluvaid ettevõtteid, sealhulgas Tallinna ja Tartu Kaubamajasid, Selveri 53 kauplust, e-Selverit, bürooruume, ladusid ja Selveri tütarettevõttet Kulinaaria OÜ-d (Selveri Köögi toodete valmistaja).

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757