Autor: Maarit Eerme • 20. märts 2020

Tasuta lahendus tööjõuprobleemi kiireks lahendamiseks

Garage48 hackathonis „Hack the Crisis“ sündis kiire abi ettevõtete tööjõu probleemi lahendamiseks, mis sai endale nimeks Share Force One. Tegemist on platvormiga, mis aitab ettevõtetel tagada, et nende töötajatel oleks endiselt töökoht, ning abistada ettevõtteid, kes vajavad tööjõudu.
Platvorm Share Force One aitab ettevõtetel tagada, et nende töötajatel oleks endiselt töökoht, ning abistada ettevõtteid, kes vajavad tööjõudu
Foto: Share Force One

Ettevõtetel on võimalik sisestada taotlus platvormi kaudu ning anda teada vabade töökohtade ning hetkel vabade töötajate kohta. Taotluste põhjal vaadatakse, millised ettevõtted on võimalik omavahel kokku viia.

Koostöös advokaadibürooga RASK on välja töötatud näidislepingute põhjad edasiste sammude jaoks. Share Force One ei võta ise tööjõu vahendamise eest töötasu ega sekku ettevõtete ning töötajate vahel sõlmitavate lepingute täpsematesse tingimustesse.

Platvorm ei ole vaid käesoleva olukorra leevendamiseks, vaid ka kriisijärgselt ja edaspidigi. Selge on see, et erinevad ettevõtted ja sektorid taastuvad äärmiselt erineva tempoga ja seetõttu on tööjõu vahendus ettevõtetele vahel aktuaalne ka pikemaajaliselt.

Täna tehakse koostööd Töötukassaga, Sotsiaalministeeriumi, Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, Tartu Linnavalitsuse ja teistega. Väga palju sõltub ka riigi poolt välja pakutavatest abimeetmetest, mida aitab operatiivselt lepingutes muuta advokaadibüroo RASK.

Platvorm on oma jõud ühendanud GoWorkaBitiga, et mitte üksteise tööd dubleerida. Tänaseks on ideest huvitatud Apollo Grupp, Alexela, Bolt jt.

48 tunniga ideest teostuseni

Sõpruskonnal oli plaanis minna suusapuhkusele Itaaliasse, kuid see ebaõnnestus ning selle asemel mindi Tirooli, Austriasse. Koroonakriisi eskaleerumise tõttu otsustati planeeritust päev varem koju naasta. Samal ajal algas Garage48 hackathon „Hack the Crisis“, millest otsustati osa võtta, et leida lahendusi koroonaviiruse kriisis tekkinud probleemidele ning väljuda sellest tugevamana.

Share Force One tiim koosneb restorani-, hotelli-, meelelahutuse-, kaubanduse- ja üritusturunduse sektori ettevõtjatest, kes olid silmitsi küsimusega – mis saab töötajatest ja kuidas tagada ettevõtete ellujäämine sel keerulisel ajal?

Potentsiaalsete ettevõtetega suheldes tajusid nad koheselt huvi. Disainiti lihtne veebiplatvorm ning töötati välja esimesed juriidilised lepingud, mis võimaldaksid ettevõtetel tööjõudu jagada ja kiirendaksid tööjõu vahetuse protsessi.

Koduses karantiinis jätkati platvormi arendamist täiskiirusel. Seitsmelt ettevõttelt saadi kinnitus, kellel on pea 500 rakenduseta töötajat ning seitsmelt ettevõttelt, kes vajavad lisatööjõudu. 40 tunni möödudes oli esimene tööjõuvahetus tehtud.

Share Force One oli Garage48 hachathonil üks viiest võitjast. Auhinnaks saadi Accelerate Estonia toetuspaketi ja 5000 eurot, mida kasutada platvormi edasi arendamiseks koroonaviiruse kriisis tekkinud tööjõu probleemi lahendamisel. Lisaks võideti Bolti eripreemia ja mentorlus.

Share Forece One on ettevõtetele tasuta ning platvormi tähtsus tööjõu probleemi lahendamisel muutub veelgi aktuaalsemaks kriisist väljumisel ja tööjõu järkjärgulisele taastumisel.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757