Autor: Kaubandus.ee • 9. aprill 2020

Kaupade eksport vähenes veebruaris 6%

Statistikaameti andmetel vähenes veebruaris kaupade eksport võrreldes 2019. aasta veebruariga 6% ja import 2%. Kõige enam vähenes nii eksport kui ka import Euroopa Liidu väliste riikidega.
Foto: Liis Treimann

Eestist eksporditi kaupu jooksevhindades 1,09 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,22 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 132 miljonit eurot, mis suurenes võrreldes möödunud aasta sama perioodiga 44 miljoni euro võrra.

Eesti suurim kaupade ekspordipartner oli Soome, järgnesid Rootsi ja Läti. Eksport vähenes kõige enam Singapuri (langus 37 miljonit eurot), Ameerika Ühendriikidesse (36 miljonit eurot) ja Türki (19 miljonit eurot). Singapuri veeti mullusega võrreldes vähem töödeldud rasket õli, Ameerika Ühendriikidesse kommunikatsiooniseadmeid ja Türki teravilja. Kõige rohkem suurenes eksport Mosambiiki (10 miljonit eurot), kuhu veeti rohkem lennukibensiini.

Kaupadest eksporditi enim elektriseadmeid, puitu ja puittooteid ning mineraalseid tooteid. Kõige rohkem mõjutas ekspordi kahanemist võrreldes eelmise aasta veebruariga mineraalsete toodete (langus 43 miljonit eurot), elektriseadmete (33 miljonit eurot) ning puidu ja puittoodete (19 miljonit eurot) väljaveo vähenemine. Suuremad languse mõjutajad olid mineraalsete toodete osas põlevkivikütteõli ja elektrienergia, elektriseadmete osas kommunikatsiooniseadmed ning puidu ja puittoodete osas puidugraanulite ning paberipuu ekspordi vähenemine. Kõige enam aga suurenes keemiatööstuse toodete (kasv 13 miljonit eurot) väljavedu, mida mõjutas väetiste reeksport.

Kaupu imporditi kõige rohkem Soomest, Saksamaalt ja Lätist. Kaupade sissevedu vähenes enim Rootsist (langus 29 miljonit eurot), Iisraelist (22 miljonit eurot) ja Hiinast (14 miljonit eurot). Peamiseks languse põhjuseks oli elektriseadmete sisseveo vähenemine, kus mõjutajateks olid ka koroonaviiruse tõttu suletud Hiina tehased. Kaupade sissevedu kasvas enim Soomest (kasv 28 miljonit eurot), kust toodi rohkem mineraalseid tooteid nagu bensiini, diislikütust.

Kaupadest imporditi Eestisse enim mineraalseid tooteid, keemiatööstuse toorainet ja tooteid, transpordivahendeid ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu. Kõige enam vähenes elektriseadmete sissevedu ja kasvas keemiatööstuse tooraine (väetiste) ja toodete import.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757