Autor: Kaubandus.ee • 22. aprill 2020

Kantar Emor: Maskikandmine pole veel sotsiaalne norm

Avalikes kohtades maski kandmist peab vajalikuks kuus eestimaalast kümnest, selgub Kantar Emori eriolukorra seirest.
Foto: Anastasiia Chepinska on Unsplash

Kantar Emori iganädalase eriolukorra radari raames küsiti, kas inimesed peaksid praeguses eriolukorras avalikes kohtades (nt toidupoes) maske kandma. Kahe viimase nädala keskmise tulemusena nõustus 62 protsenti vastajaist, et avalikes kohtades peaksid inimesed maske kandma. Sealjuures peegeldus vastajate kommentaaridest väga vastandlikke seisukohti maskide vajalikkusest.

Kantar Emori käitumisteaduste ekspert Heidi Reinsoni sõnul on oluline silmas pidada, et maskide soetamine, valmistamine ja kandmine vajavad teatud pingutust, kuna meil puudul maskide kandmise harjumus. "Seetõttu võivad inimesed olla mõneti vastuvõtlikumad maskide mõttekuse kahtluse alla seadmisele – lihtsam on uskuda, et neid pole vaja. Selleks, et sotsiaalne norm saaks tekkida, oleks vaja riigilt ja ekspertidelt ühtset sõnumit,” ütles Reinson.

Kahe küsitlusperioodi tulemustes ilmneb oluline vahe: nädalaga langes usk maskide kandmise tõhususse 67 protsendilt 57 protsendile ning lisandus kõhklusi, et maskid ei kaitse viiruse leviku eest piisavalt. Reinsoni sõnul tuleneb selline erinevus sellest, et nende kahe küsitluslaine vahel ilmus meedias palju vastuolulisi kommentaare ekspertidelt ning info Eestisse jõudnud maskide kvaliteedi osas oli valdavalt negatiivne.

„Peab arvestama, et antud uuring ei kajasta reaalset käitumist, mida on tegelikult ka tänavapildis ilmekalt näha, vaid annab indikatsiooni inimeste meelsusest juhuks, kui valitsus otsustab maskide kandmist tungivalt soovitada või lausa kohustuslikuks muuta,” lisas Reinson. Kõige rohkem on maskikandmise pooldajaid Saaremaal.

Maskide kandmise kohta küsiti kahes uuringulaines: nädalal 15 ja 16. Maskide osas avaldas oma arvamust kokku 1221 inimest üle Eesti.

Kantar Emori eriolukorra radar on alates 23. märtsist jälginud iganädalaselt Eesti elanike infovälja ja hoiakuid eriolukorras. Igal nädalal küsitleme seire raames ligi 600 eestimaalast, nelja seirenädala peale kokku on küsitletud 2452 Eesti elanikku. Uuring on Eesti elanikkonna suhtes esindusliku valimiga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070