Autor: Kaubandus.ee • 14. mai 2020

Kantar Emor: Eesti inimesed unistavad lähedastega koosolemisest, reisimisest ja spaadest

Kantar Emor küsis Eesti inimestelt, mida nad lähitulevikus kõige enam teha sooviksid. Tulemused näitavad, et ülekaalukalt esikohal on soov veeta sugulaste ja sõpradega koos aega. Sellele järgneb unistus reisida Euroopas ja mujal maailmas ning soov minna spaasse või ujulasse. Kõrgel kohal on ka tahe minna eriarsti vastuvõtule.
Foto: Jesse Schoff on Unsplash

Soovi sõprade ja sugulastega koos aega veeta tõi välja 42 protsenti Eesti elanikest, sealjuures keskmisest suurem (52%) oli see soov noorte vanuserühmas (25–34 a). Kantar Emori uuringueksperdi Kristiina Kruuse sõnul peegeldavad tulemused hästi seda, mis on ühiskonnas parasjagu defitsiit. „Inimesed väärtustavad seda, mida neil ei ole. See on teada-tuntud juba väärtusuuringutest. Sõprade ja sugulastega kohtumist võeti varem iseenesestmõistetavana, kuid selle teistmoodi kevadega on lähedastega suhtlusest saanud defitsiit ja see on tõusnud unistuste pingreas tippu,“ kõneles Kruuse.

Suur on ka Eesti inimeste igatsus aktiivse puhkuse ja reisimise järele: ligi kolmandik (31%) Eesti elanikest tõi välja soovi reisida lähiriikidest kaugemale Euroopas ja mujal maailmas. Pea samavõrd (30%) tahetakse minna spaasse või ujulasse. Eestis reisimisest unistab 23 protsenti elanikest. „Kuna kaugemal Euroopas ja mujal maailmas reisimine on praegu välistatud, siis võib eeldada, et soov reisida realiseerub esialgu siseturismina,“ kommenteeris Kruuse.

Uuringu tulemustes peegeldub Kruuse sõnul selgelt seegi, et vahepeal on olnud pikk paus eriarstide vastuvõtus. „Enam kui neljandik Eesti elanikest (27%) ütles, et nad tahavad lähiajal minna eriarsti vastuvõtule. Sealjuures keskmisest suurem (37%) on see soov 50-aastaste ja vanemate inimeste seas,“ märkis ta.

Olulisel kohal olid inimeste soovinimekirjas ka paljud lihtsad ja igapäevased tegevused, nagu näiteks soov vaadata filme kinos; minna juuksurisse, kosmeetikusse (vm iluteenused kasutada) ning käia kohvikutes ja restoranides. „Inimese põhiolemus ei muutu – ta igatseb endale tuttavaid ja harjumuspäraseid asju ja tegevusi. Oleme näinud ka Kantari teiste riikide uuringutes, et eriolukorra lõppedes on eelistustes kõrgel kohal tegevused, mis on seotud inimese heaolu ja enda eest hoolitsemisega ning aktiivse vaba aja veetmisega,“ tõi Kruuse võrdluse muu maailma tarbijatrendidega.

Kantar Emor viis Eesti elanikkonna suhtes esindusliku küsitluse läbi 6.–13. mail. Küsitlusele vastas 1183 Eesti elanikku vanuses 15–74 eluaastat.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757