Autor: Kaubandus.ee • 8. märts 2023

Eesti Pakendiringlus: paljud ettevõtted, kes täna pakendiaruannet veel ei tee, peavad hakkama seda tegema 1. maist

13. veebruaril võttis riigikogu vastu valitsuse algatatud jäätmeseaduse, pakendiseaduse ja tubakaseaduse muutmise seaduse (665 SE), millega võeti üle ka ELi vastav direktiiv. Direktiiviga soodustatakse korduskasutust, vähendatakse prügistamist ning soovitakse suunata rohkem jäätmeid materjalina ringlusse. Määrus puudutab mh ettevõtteid, kes toovad pakendatud kaupa maale või majandustegevuse käigus pakendavad ja müüvad kaupa Eestis.
Pakendiaruandluse kohustus laieneb paljudele ettevõtetele alates 1. maist
Foto: Freepik

Rohkem on olnud juttu seoses uue direktiivi ülevõtmisega ühekorra nõudest ja -pakenditest, joogikõrtest, vatitikkudest jmt, kuid uus seadus puudutab ka väga paljusid ettevõtteid, kellele rakendub 1. maist kohustus hakata esitama pakendiringluse aruannet. Direktiivi eesmärk on lisaks ühekordse plasti vähendamise saavutamisele ka see, et rohkem pakendeid jõuaks materjalina ringlusse.

„Kui varasemalt puudutas pakendiseadus suuremaid ettevõtteid, millega kohustati pakendiaruandlust tegema ettevõtteid, kes lasid turule pakendatud kaupa rohkem kui 100 kg plastpakendeid või 200 kg muust materjalist pakendeid aastas, siis alates maist peavad hakkama pakendiringluse aruannet esitama kõik e-poed, maaletoojad, hulgikaubandus, aga ka baarid-kohvikud ja restoranid, kes pakendavad ja müüvad toitu kaasa,“ sõnas Eesti Pakendiringlus OÜ juhatuse liige Alder Harkmann. „Kuna see direktiivi punkt ei ole nii teadvustatud, soovitame ettevõtetel asjaga kiirelt tegelema hakata, et teadmatusest mitte seadust rikkuda. Omalt poolt pakume tuge nii nõustamisel, aruandlusel, aga muidugi ka tagame, et pakendid ka kokku kogutud ja suuremas osas ringlusse võetud saavad.“

Lisaks maaletoojatele ja tootjatele on puudutatud ka väiksemad ärid, kellel kaubaks näiteks pakendatud toit, mida müüakse läbi Woldi, Boldi ja Fudy vmt rakenduse või veebipoes müüdavad ja kliendile saadetavad rõivaesemed, toidulisandid või mis iganes muud pakendatud kaubad.

Tule osale 10. mail kell 11.00 - 12.30 toimuval veebiseminaril "Pakendiaruandlus: uus kohustus ettevõtetele pakendiseadusest"

Registreeru SIIN

Kui ettevõte esitab aruandluse Pakendiringlusele, tekib Pakendiringlusel kohustus keskmiselt 60% ulatuses pakendid kokku koguda ja ringlusse suunata. „Keskkonnaaspekt on äärmiselt oluline – kui ettevõte teadvustab, et ka tema pakendamisviisidel on mõju keskkonnale ning kitsamalt kogu ettevõtte tegevusele, väheneb loodetavasti ülepakendamine ning meie garanteerime omalt poolt, et pingutame, et pakendit turult kokku korjata ning ringlusse suunata,“ sõnas Harkmann ning täpsustas, et iga kilo, mis Pakendiringluses deklareeritakse, tuleb pakendiorganisatsioonil 60% ulatuses ka ringlusse suunata ja taaskasutada.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700