Avati uuenenud Lõunakeskus

Lõunakeskuse juht Jaan Lott, Tartu Linnapea Urmas
Lõunakeskuse juht Jaan Lott, Tartu Linnapea Urmas Klaas ja Danske Banki...

28. aprillil toimus Tartu Lõunakeskuse uuenenud peahoone VIP avamisüritus. Rahvale avati uuenenud keskus järgmisel päeval. Keskuse juht Jaan Lott ütles, et keskus peab olema pidevas muutuses, et oma kliente hoida.

Lõunakeskuse juht Jaan Lott rääkis, et tegemist ei ole lihtsalt juurdeehitusega, kuna üle poole valminud töödest on kõige vanema osa ümberehitus. „Meil on nüüd lõpuks kino, hotell, hulgaliselt uusi söögikohti, mitmeid uusi suuri rahvusvahelisi ankruid ning kohalikke kauplusi,“ ütles Lott. Ta lisas, et neil on ka mitmeid kiiksuga asju, mis on tehtud just tänu sellele, et omanikud on neid usaldanud ning võtnud riske ja toetanud neid sellistes ettevõtmistes, mis tunduvad esmalt täiesti lootusetud.

Lott nimetas nendeks kiiksudeks tualeti galeriid, mille seinu ja lagesid illustreerivad Navitrolla maalid, samuti on toredad kiiksuga lahendused virgestusala ning uus liuväli.

„Kõik on justkui valmis nagu reklaamis öeldud, kuid kaubanduspargi servas on mullahunnikud mis viitavad sellele, et kõik ei ole valmis,“ rääkis Lott ja lisas, et kaubanduspark on nagu arvuti op-süsteem, mis ei saa valmis. „Tegemist on keskkonnaga, mis on mõeldud erinevatele inimestele ja ettevõtetele ning see peab olema pidevas muutuses, et oma kliente hoida.“

Aasta teises pooles kolib Lõunakeskuse kõrvalhoonesse Asko ja Sotka ning Mileedi. Lisaks tuleb ka veel Pet City oma suure tervik kontseptsiooniga ning Jahipaun. 

Lott selgitas, et nende äriga on sedasi, et kui teed otsuse ja annad projektile rohelise tule, siis sellest hetkest kuni tänase päevani läheb viis aastat. „Nii pika perioodi jooksul nagu sellises dünaamilises äris nagu kaubandus on, tuleb ikka muudatusi ette. Eriline väärtus on see, et teed koostööd nende inimestega, kes seda mõistavad,“ ütles ta. Tavaliselt ei ole ehitusobjektide puhul tavapärane, et projekti tuleb nii palju muudatusi teha. See tekitab arhitektidele, inseneridele ja ehitajatele koormust juurde. Kuid Loti sõnul aitavad õiged partnerid kõik muudatused õigel ajal suhteliselt väikese valuga ära teha.

„Maailm on täis neid brände, mida kõik oleks veel siia keskusesse tahtnud. Kuid see uks on veel lahti,“ ütles Lott. Tema sõnul on paratamatu, et kui toimuvad suured ümberpaiknemised, siis alati on keegi teinud valearvestuse. „Ma ei ole Eestis näinud veel sellist kaubanduskeskust, kus ei ole muudatusi toimunud. Ikkagi keegi vaatab, et on teinud valearvestuse ja siis tuleb uus asemele,“ rääkis keskuse juht.

Keskuse uuendamisega ootab Lõunakeskus aasta lõpuks kokku 6 miljonit külastajat. „Enne ehituse algust külastas meid aastas 5,6 miljonit ning ehituse ajal 5,5 miljonit, siis olime rõõmsad, et ümberkorraldustega ei kukkunud külastajate arv.“ Kaubanduskeskuste eesmärgiks võib Lott hetkel vast öelda küll, et selleks on külastajate hoidmine, sest kasvamise ruumi ei ole nii palju. 

„Kui vaadata Tallinnas toimuvat, siis ma ei saa aru, et kuskilt samapalju raha oleks juurde tulemas, kui kaubanduspindu lisandub,“ ütles Lott ning lisas, et müügid ruutmeetri kohta hakkavad kukkuma ning sellest tulenevalt peavad keskused hakkama investeerima, et konkurentsis püsida. Lisaks vähenevad kaupluste müüginumbrid ning nende läbirääkimiste positsioon tugevneb. „Keskuste äri, kui selline, läheb järjest keerulisemaks. Ja seda just nõrgalt positsioneeritud keskustel.“ Loti sõnul on keskuste puhul A&Oks positsioneerimine – kus sa oled ja kelle jaoks sa oled.

Vaata kogu galeriid. Kokku 142 pilti.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Kaubandust sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Tarkvara

Erply tarkvara – iga poepidaja hindamatu abimees

Mäletad, mida su ema sulle õpetas? Pese enne sööki käed, sest see on eluliselt vajalik. Kui ta õpetaks sind tarkvara valima, ütleks ta: võta Erply, sest ka see on eluliselt vajalik.

Excellent pakub laoettevõtetele terviklikku lähenemist

Pidevalt suurenevate tegevusmahtude ja keerukate tarneahelate tõttu on oluline, et ettevõtte fookus püsiks põhieesmärgil ja ei varjuks tehniliste tegevuste taha. Ettevõtte eri funktsioonide ja osakondade tegevus peab käima käsikäes, sealhulgas raamatupidamine, müük ja laohaldus. Laoarvestus peab kajastuma ka finantsnäitajates ja vastupidi. Kuidas seda lahendada, räägib Excellent Business Solutionsi vanemkonsultant Eva-Mai Saard.

Statistika

E-KAUBANDUS

Teabevara