Autor: Maarit Eerme • 12. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sularahaga askeldamine kujuneb kalliks

Sularahaga tegelemine on kallis, seetõttu on päris loomulik, et  pangad hakkavad selle vastuvõtmise eest lisaraha küsima.

Tänasel päeval kasutavad  paljud ettevõtted võimalust viia sularaha ise pangakontorisse. Varem oli see teenus tasuta. Nüüd tuleb selle eest maksma hakata, sest pangakontori jaoks on sularahaga tegelemine kallis. Pank peab kõigepealt kontoris kohapeal selle raha n-ö ära töötlema: üle lugema, välja selgitama, kas kõik kupüürid on ikka õiged ja ega valeraha hulgas ei ole, seejärel raha arvele kandma jne. Nende toimingute peale kulutab pangakontori oma ressursse ja telleri aega.

Pärast seda, kui pank on raha endale võtnud, saadab ta selle raha sularahakeskusesse, kes omakorda kogu raha üle loeb. Loomulikult on ka sellel tööl hind. Sularaha käitlemise hinna määrab ära tõsiasi, et raha töödeldakse kaks korda.

Kaupmeestel on raha äraandmiseks mitu võimalust.  Nt sularahasissemakse automaadid, mis ei ole kuigi turvalised suuremate summade äraandmiseks, sest nende sisestamine automaati võtab aega. Pikalt sissemakseautomaadi juures veedetud aeg tõmbab aga kurjategijate tähelepanu.  Oma töötajaid ohtu seada pole mõistlik.

Kõige turvalisem ja võib olla ka mitte kõige kallim võimalus on kasutada inkassaatori teenust: kaupmees pakib sularaha turvakottidesse ja ulatab need inkassaatorile, kes paneb raha turvakohvritesse. Sellisel juhul jäävad transpordiga seotud riskid kõik inkassaatori kanda ning kaupmees võib rahulikult magada, teades, et kauplusest inkassaatoriga lahkunud raha on turvaliselt jõudnud tema pangakontole.

Kaupmehe otsustada on, millist teenust ta kasutab. Sularaha hulk lähitulevikus ilmselt ei vähene, sest osa kliente eelistab ikka sularahas maksta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757