Autor: Anne Piirsalu • 12. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Edukat Eestit loob terve inimene.

Kui inimesel on hea enesetunne ning rõõmus meel, siis on temast kasu kogu ühiskonnale. Ta saab endaga hakkama ning on aktiivne, kirjutab toitumisnõustaja Anne Piirsalu.

Eestis on iga kolmas inimene rasvunud, ülekaaluliste kooliõpilaste hulk on kasvanud üheksa aastaga 11%. Süüakse keskmiselt rohkem kui kulutatakse.

Hinnapoliitika võiks suunata inimesi tegema juba toidupoes õigeid valikuid ja aidata kaasa sellele, et inimesed toituksid tervislikult. Põhitoiduained, mis on töötlemata ja mida inimesed peaksid sööma iga päev, nagu piim, leib, liha, kala, köögiviljad, puuviljad, võiksid olla maksustatud oluliselt väiksema käibemaksuga, näiteks 10%. Sama võiks kehtida mahetoodete kohta. Kõik maiustused kuni kondiitritoodeteni välja ja magusad joogid, kuhu on lisatud suhkur, mida ei pea tarbima iga päev, võiksid jääda pühapäevaks või pidupäevadeks ning nende käibemaks oleks kõrgem, näiteks 25%.

Toitlustusettevõtetele, kes veel valmistavad vana harjumuse järgi rasvaseid pakse jahukastmeid, võiks panna südamele, et saab ka kergemaid ja maitsvaid lihtsaid kodutoite valmistada soodsa hinnaga.

Tööandjad võiksid premeerida oma tervise eest hoolitsevaid töötajaid näiteks tasuta spordisaalipääsme või mõne muu teenusega, mis oleks abiks ka edaspidi tervisliku vormi säilimisele. Sellised boonused oma töötajatele võiksid olla vabastatud erisoodustusmaksust.

Mõistlik oleks, kui tervisekindlustuse makse sõltuks haiguseriskidest.Põhitoiduainetele väiksem käibemaks

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700