Autor: Kaubandus.ee • 8. veebruar 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kauplused müüsid ohtlikke lelusid

Tarbija- ja tervisekaitsjad on kauplustest müügilt kõrvaldanud mitmeid mänguasju ja kosmeetikatooteid, mille kasutamine võib olla tervisele ohtlik.

Osa mänguasju lagunes kasutamisel pisikesteks ja väikelastele ohtlikeks osadeks. Mõned lelud ja kosmeetikatooted sisaldasid aga organismile mürgiseid ühendeid ftalaate. Ohtlikuks tunnistatud kaubad kõrvaldati müügilt, kirjutas Postimees.

Ftalaate kasutatakse peamiselt selleks, et tagada plastikust toodete elastsus ja plastilisus. Oma olemuselt on ftalaatidel inimorganismile pikaajaline mürgine toime, põhjustades näiteks sigivushäireid.

Lubatust suuremas koguses ftalaate leiti Prisma Peremarketis ja Erateks Tradingu kaupluses müüdud kummipardist ja mänguelukate komplektist «Funny Baby».

Kollases süütu ilmega kummipiilus oli diisononüülftalaadi sisaldus lubatust koguni 400 korda suurem, «Funny Baby» komplektis ületas see lubatu 1,8 korda.

Möödunud aasta lõpus kõrvaldasid tervisekaitseinspektorid müügilt ka Ameerikas toodetud kosmeetikasarja ESSIE 11 eri nimetustega küünelakid, sest nende koostisosaks oli märgitud dibutüülftalaat.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757