Autor: Kaubandus.ee • 13. aprill 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Õiglane kaubandus jõuab Eestisse

Fairtrade märgitooted sel aastal saadaval esimese Balti riigina Eestis, teatas Eesimaa Roheline liikmine.

Õiglane kaubandus on kiiresti kasvav rahvusvaheline süsteem, mis tagab õiglasemad kauplemistingimused rohkem kui miljonile arengumaa talunikule ja töölisele. Õiglase kaubanduse tooteid müükse 60 erinevas Euroopa, Ameerika ja Aasia riigis. Nüüd on õiglase kaubanduse tooted saadaval ka esimese Balti riigina Eestis.

Kuigi Eestis on teadlikkus õiglasest kaubandusest veel madal ning toodete kättesaadavus siiani piiratud, soovivad 2006. aasta novembris läbi viidud uuringu kohaselt õiglase kaubanduse tooteid osta pooled küsitletuist.

Siiani on õiglase kaubanduse tooted olnud saadaval vaid väikestes eripoodides, kuid sellest aastast leiab suurematest jaekauplustest Fairtrade märki kandvat suhkrut, teed ja kohvi. Lisaks neile kõige laiemalt tuntud toodetele, jõuavad sel kevadel turule ka õiglased banaanid, vein ja õlu.

"Ettevõtted on reageerinud väga positiivselt üleskutsele pakkuda Eesti tarbijale Fairtrade märgitooteid. Me loodame, et selle aasta jooksul laieneb sortiment veelgi. Oodata on riisi, pähkleid, ananasse jt puuvilju," ütleb õiglase kaubanduse projektijuht Riina Kuusik.

Õiglane kaubandus kasvab maailmas jõudsalt. Sertifitseeritud ühistuid on 58 erinevas Ladina-Ameerika, Aasia ja Aafrika riigis. Koos talunike ja nende pereliikmetega annab õiglane kaubanduse võimaluse paremaks eluks üle viie miljonile inimesele. Fairtrade sertifitseeritud toodete käive maailmas oli 1.1 miljardit euro (17,2 miljardi krooni) 2005. aastal. 2006. aasta käibeks hinnatakse 1.3 miljardit eurot (20,3 mld krooni). Kõige rohkem müüakse õiglase kaubanduse tooteid Šveitsis, Suurbritannias ja USAs.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757