Autor: Kaubandus.ee • 1. mai 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA ja Euroopa Liit leppisid kokku ühisturu loomises

USA ja Euroopa Liit kirjutasid tippkohtumisel Washingtonis alla transatlantilise koostöö uuele lepingule, mis näeb ette standardite kooskõlastamist kaubanduses ja investeeringutes.

Leping määratleb USA-ELi "ühisturu" alused, vahendas ETV 24 BBCd.

Tippkohtumisel pöörati peatähelepanu majanduslikele, mitte aga ökoloogilistele ja poliitilistele probleemidele. Pooled leppisid kokku luua "majandusnõukogu", mis hakkab standardiseerima reegleid ja seadusi ligi 40 alal, nagu intellektuaalne omand, finantsteenused, kompaniide ühinemised ja ülevõtmised ning autotööstus.

Näiteks erinevused USA ja ELi seadustes suurendavad mõnedel andmetel autotööstuses uute autode väljatöötamise ja tootmise maksumust kuni 10%.

Washingtonis kirjutati alla ka nn avatud taeva leppele, mis jõustub 30. märtsil 2008 ning võimaldab Euroopa lennukompaniidel lennata USA igasse punkti ja vastupidi. See lepe on suunatud lennupiletite hinna vähendamisele ja pakkumiste laiendamisele reisijatele mõlemal pool Atlandit.

Lisaks loodab EL, et USA loobub viisanõuetest mitmete ELi liikmesriikide kodanikele.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757