Inflatsioon, maksutõusud ja jahe kevad andsid Michelini tunnustusega Lahepere Villa restoranile tänavu nii suure löögi, et söögikoht paneb uksed kinni. Restorani perenaise Helen Vihtoli sõnul on väikeettevõtjal praegu ebanormaalselt raske toimetada.

- Lahepere Villa perenaise Helen Vihtoli sõnul oli meeletu hinna- ja maksukoormuse tõus väikeettevõttele talumatu.
- Foto: Madis Veltman
Vihtol rääkis, et Lahepere Villal oli keeruline hinnatõuse klientidele edasi kanda, kuna restoran oli juba kõrgemas hinnaklassis. “Tihti ei saada aru, et kuidas me seda asja teeme, saab ju ka 10 euroga hakklihakastet pakkuda. Aga on erinevaid formaate, erinevaid ettevõtteid, kõik ei taha hakklihakastet pakkuda, aga võib-olla nüüd me jõuame sinna, kus sa ainult sellega saad elada.”
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Juuni lõpus pääses restoran 38 kolmandat aastat järjest Michelini soovituste nimekirja. Nüüd on aga restoran vanalinnas tegevuse lõpetanud ja ruumidest välja kolinud.
Ettevõtja Gert Kerde avas koos äripartner Harri Amburiga uue söögikoha LaBocca, mis laiub 670 ruutmeetril ning mille alginvesteeringuteks kulus 1,3 miljonit eurot. "Avasime suure pauguga ja esimesed päevad on möödunud väga hästi. Praktiliselt iga päev on rekordkäive," rääkis Kerde.
Michelini rohelise tärni pälvinud restorani Hiis vastu kasvas huvi pärast tunnustuse saamist päris palju: lähiajaks on saadaval veel vaid mõned kohad, rääkis restorani omanik Daanius Aas.
Juulist jõustuv käibemaksutõus paneb toidukohtadele senisest tugevama hinnasurve ja mõjutab Eesti restoranikultuuri laiemalt, leiab restorani Moon peakokk Roman Zaštšerinski. Käibemaksumäära erisuse puudumine paneb tema hinnangul siinsed restoranid naaberriikidega, kus määrad on sarnased majutusteenustele kehtivatega, konkurentsis nõrgemale positsioonile.
Makseterminal ei ole enam üksik funktsionaalne seade, vaid osa terviklahendusest, mis on kiiresti muutuvas kaubanduskeskkonnas ettevõtetele ühtaegu paindlik, töökindel ja tulevikukindel.