Autor: Kaubandus.ee • 29. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ruth Laatre paneb kokku kaupmeeste ühisrinnet Savisaare vastu

Augustis Tallinnas kehtima hakkav alkoholimüügi piirang sunnib Eesti suuremaid kaubanduskette kartelli moodustama, et arutada ühiselt kaupluste lahtiolekuaja lühendamist.

"Lähiajal on meil plaanis saada kokku kaubanduskettidega, et rääkida, kas ja kuidas lühendada kaupluste avamisoleku aega," rääkis Rimi Eesti Food ASi tegevjuht Ruth Laatre Äripäevale, kelle sõnul on piirangud diskrimineerivad.

"Esiteks diskrimineerib määrus Tallinna kaupluseid võrreldes teiste Eesti kauplustega, teiseks diskrimineerib see kaupluseid võrreldes baaride ja restoranidega ja kolmandaks diskrimineerib see neid kliente, kellel ei ole alkoholiprobleemi ning kes tahavad hiljem poes käia." Laatre ei soovinud poodide varajast sulgemist seostada tööjõupuudusega. "Otseselt need kaks asja omavahel seotud ei ole," rääkis Laatre, kelle sõnul ei aita tööjõupuudus kindlasti kaasa kehtestatavale piirangule. "Kui nüüd kogu õhtune tarbijakontingent kolibki varajasema aja peale, siis tekib tõesti küsimus, kui palju on mõtet töötajaid õhtul hoida."

A-Selver ASi juhi Ain Taube sõnul on veel vara konkreetsetest lahtiolekuaja lühendamisest rääkida.

"Praegu ei saa siin midagi kindlat öelda ja ei tahaks ka sündmustest ette rutata, kuni pole teada, mida see situatsioon endaga kaasa toob," rääkis Taube. "Ma ei välista, et lahtiolekuaeg võib muutuda natuke kitsamaks," lisas Taube, kelle sõnul võivad tulevikus kauplused uksed sulgeda kell kümme.

Tallinna linnapea Edgar Savisaar kahtleb selles, et kaupmehed jõuavad sõnadest tegudeni ehk kaupluste varasema sulgemiseni. "Mina ei usu, et kaupmehed esimese emotsiooni ajel hakkaksid oma ärile kaikaid kodarasse loopima. Ma arvan, et see on kaupmeeste soov linnavõimu ehmatada ja otsustest taganema sundida," kommenteeris Savisaar e-kirja vahendusel.

"Eesti tingimustes võivad sellel olla kartellikokkuleppe elemendid, aga see on küsimus, millele peaks hinnangu andma konkurentsiamet."

Konkurentsiameti osakonnajuhataja Maire Loori sõnul tuleb sellist olukorda jälgida väga kriitilise pilguga. "Iga ettevõtja peab oma otsused ise tegema ja igasugused konkurentidevahelised kokkulepped tekitavad küsimuse, miks on vaja seda ühiselt teha," rääkis Loor, kelle sõnul varajases sulgemises iseenesest midagi keelatut ei ole. "Iga ettevõtja vabadus on otsustada oma tegevuse üle. Kui üks kauplus sulgeb varem, lähevad ostjad teise kauplusesse ning selles ei ole midagi keelatut," seletas Loor.

Siiski märkis Loor, et suurte kettide varajasem sulgemine võib isegi konkurentsile kaasa aidata. "Kui suured kaubanduskeskused soovivad varem sulgeda, siis on väikestel kauplustel võimalus oma uksi kauem lahti hoida ja sellega kasvavad nende võimalused."

Prisma Peremarket ASi tegevjuht Leena Laitinen aga kaubanduskartellis kaasa lööma ei hakka.

"On väga kurb, et sellise keelu puhul ei saa me klientidele pakkuda õhtuti kogu oma sortimenti, kuid kindlasti ei plaani me oma poode hakata varem kinni panema," ütles Laitinen, tuues põhjuseks klientide heaolu.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757