Autor: Kaubandus.ee • 27. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ostukeskuste tormiline areng võib jätkuda

Tormiliselt arenevad Baltimaade ostukeskused ühendasid mõtted Rahvusvaheline Ostukeskuste Nõukogu katuse alla kohalikus komitees ja pidasid eile Jurmalas esimese konverentsi, kus püüdsid ette näha tulevikku.

Rahvusvaheline Ostukeskuste Nõukogu (ICSC) ei ole väljamõeldis, vaid ülemaailmse haardega organisatsioon. Sel aastal 50. sünnipäeva tähistav nõukogu, mis koondab üle 70 000 liikme enam kui 100 riigist, jõudis nüüd ka Baltimaadesse, avades kohaliku komitee.

Ostukeskuste rahvas tahab mõtteid vahetada

"Kui mul on dollar ja sul on dollar ja me vahetame need, siis jääb mõlemale endiselt vaid üks dollar. Aga kui mul on idee ja sul on idee ning me jagame neid, siis on meil mõlemal kaks ideed," iseloomustas organisatsiooni mõtet selle juhatuse liige ja Põhjamaade ostukeskuste omanikfirma Steen Strömi juht Sören Brogaard.

Hetkesuundumusi kirjeldades ütles Brogaard, et ostukeskustest on saamas meelelahutuskeskused söögikohtade ja kinodega.

"Tuleb aeg, mil inimene ei veeda nädalavahetust ostukeskustes. Praegu on aga ostlemine meelelahutus," arvas ka üleilmse kinnisvaraettevõtte Colliers International SRÜ regionaaldirektor Maxim Gasiev, tuues näiteid Venemaalt ja Ukrainast.

Majanduse jahenemine kummitab

Hansabanka peaökonomisti Martinš Kazaksi sõnul ei jätku Baltimaades sama suur majanduskasv kui seni ning ka kaupmehed ja arendajad ei saa sama suure käibe ja kasumi kasvuga enam arvestada. Samas pole Kazaksi sõnul veel selge, kas langus tuleb suur või väike ning kindlasti ei tule taandarengut.

"Selge on aga see, et oleme mäe tipus ja hakkame sellelt alla tulema," ütles Kazaks, kelle sõnul võiks majanduskasv lähiaastatel kahaneda 4-5 protsendini. Sellegipoolest jääks siis kasv rahvusvahelises võrdluses analüütiku sõnul üsna suureks. "Aeglasem on siiski väga kiire, kui vaadata arenenud riike," lisas Kazaks.

Colliers International SRÜ regionaaldirektor Muutused majandusolukorras mõjutavad näiteks Põhjamaade ja Baltimaade kasvavatele piirkondadele keskenduvat Soome kinnisvarainvestorit Cityconi, kes kasutab paljuski laenuraha.

"Intresside tõusu mõju on olemas," möönis Cityconi Balti juht Harri Holmström, kelle sõnul tahaksid nad olla igal pool Baltimaades, sealhulgas Riias, kuid praegu ollakse ettevaatlikud.

Investor: oleme positiivselt meelestatud

"Oleme pikaajalised investorid, kuid hetkel oleme äraootaval seisukohal. Oleme positiivselt meelestatud ja loodame pehmet maandumist," ütles Holmström.

Merko Gruppi kuuluva E.L.L. Kinnisvara juhi Aldo Daponi sõnul on turul palju erinevaid investoreid. Institutsionaalsed investorid otsivad kindlamaid objekte. Teised, nagu näiteks Citycon objekte, mida saaks edasi arendada ja paremaks muuta.

Siiski suurprojekte lähiajal Daponi sõnul ei tule ja seetõttu püütakse arendada pisemaid teisejärgulistes sihtkohtades ehk eelkõige väikelinnades nagu Šiauliai.

Rahvusvahelise kinnisvarakonsultatsioonidega tegeleva ettevõtte Re Solution Vilniuse kontori jaemüügianalüütiku Andrius Vitkuse arvates paistab tulevik endiselt helge, sest juba on teada näiteks kümne rahvusvaheliselt tuntud keti soovist laieneda Balti regiooni.

Lisaks peaks kasv ostukeskuste alal lähiaastatel püsima tervelt 8-12 protsendi piirimail.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757