Autor: Kaubandus.ee • 8. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Järgmine nädal kuulub õiglasele kaubandusele

Kevadel Fairtrade´i süsteemiga ühinenud Eestis korraldab Eesti Roheline Liikumine oma koostööpartneritega järgmisel nädalal õiglase kaubanduse nädala.

Õiglase kaubanduse teavitus- ja kampaanianädal on saanud traditsiooniks enamikus arengumaade kaupu tarbivates heaoluriikides. Eestis toimub õiglase kaubanduse nädal Eesti Rohelise Liikumise ja Soome õiglase kaubanduse assotsiatsiooni ettevõtmisel, teatas õiglase kaubanduse projektijuht Riina Kuusik.

Õiglase kaubanduse nädalal tulevad Eestisse farmer John Kanjagaile Tansaaniast, kes on Aafrika ühe vanima kohviühistu ekspordi juht, ajakirjanik Erkki Toivanen, kes on Soome õiglase kaubanduse heatahtesaadik ja Hollandi õiglase kaubanduse süsteemi edendajad. Õiglane kaubandus sai alguse just nimelt Hollandi initsiatiivil.

Kanjagaile külastab kolmapäeval riigikogu, et julgustada riigikogu liikmeid Euroopa Parlamendi ja Põhjamaade rahvasaadikute eeskujul õiglast kohvi jooma.

Õiglase kaubanduse nädalaga liituvad ka Tallinna Kaubamaja, kus toidumaailma loosi võitja saab kingiks oma kehakaalu jagu Fairtrade puuvilju. Stockmann kingib sajale kiiremale Fairtrade puuviljade ostjale ananassilõikuri.

Uute Fairtrade toodetena jõuavad Eestisse Van Houteni joogikakao ja Little Green Radicals puuvillased väikelaste riided.

Õiglane kaubandus seisneb arengumaade tootjate huvide eest seismist. See ei ole heategevus vaid äripartnerlus arengumaade tootjate ja nende ühistutega. Õiglase kaubanduse idee on tagada arengumaade väiketalunike toodetele õiglane hind ja parandada suurtootmises osalevate töötajate töötingimusi.

Õiglase kaubanduse tooteid turustatakse maailmaturu kokkuostuhinnast veidi kõrgema hinnaga ning jälgitakse, et tootmises ei kasutataks lapstööjõudu ega raisata loodusvarasid.

Lisaks kõrgemale hinnale, makstakse õiglase kaubanduse süsteemis osalevatele tootmisühistutele lisatulu (premium), mida peab kasutama kogukonna sotsiaalseks arenguks

Õiglase kaubanduse eesmärgiks on parandada arengumaade väiketootjate tootmis-ja töötingimusi ning võimaldada neil areneda majanduslikult tasuvateks ja sotsiaalselt jätkusuutlikeks kogukondadeks, kirjutatakse õiglase kaubanduse tutvustamiseks nende ametlikul kodulehel.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757