Autor: Kaubandus.ee • 25. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ameeriklased kauplesid mustal reedel reipalt

USA tarbijad kulutasid „mustal reedel” ehk päeval peale tänupüha ostudele 10,3 miljardit dollarit ehk 8,3% rohkem kui mullu, tänu kaupmeeste suurtele allahindlustele elektroonikakaupadest mänguasjadeni välja.

Tarbijad ilmutasid tarbimislusti hoolimata sellest, et kütuse eest tuleb USAs välja käia juba kolm dollarit gallonist, kodulaenude tagasimaksesummad kasvavad ning üldine ebakindlus majanduses kasvab.

„See on tavatult suur number, enam kui me ootasime,” ütles agentuurile Bloomberg Chicago uuringufirma ShopperTrack RCT asutaja Bill Martin. „Inimesed tahtsid oma dollarite eest võimalikult kasulikult kaubelda ning reageerisid allhindlustele aktiivselt.”

Tänavu kasvab kaupluste müük pühade ajal USAs 3,6%, ennustab ShopperTrack RCT, mis jääb alla läinud aasta 4,8% kasvule. USA jaemüüjate föderatsioon prognoosib novembris-detsembris käibe kasvu 4%, mis aeglaseim kasv 2002. aastast. Hiljutise küsitluse järgi vastas 55% poekülastajatest, et plaanivad tänavu kinkidele vähem kulutada kui 2006. aastal.

"Musta reede" nime kannab päev sellepärast, et umbes sellel ajal aastas jõuavad jaemüüjad kasumisse ehk punasest välja.

ShopperTrack RCT andmeil moodustab musta reede käive tavaliselt 4,5-5% kogu jõulueelsest müügist.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070