Autor: Kaubandus.ee • 12. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kriis: Venemaa positiivsemad suhted Euroopaga võiks parandada Eesti olukorda

Lissabonis toimunud BusinessEurope kohtumisel arutasid Euroopa tööandjate keskorganisatsioonide presidendid koostöö võimalikkuse üle Venemaaga, positiivsete suhete varjus võiks paraneda ka Eesti suhted idanaabriga.

Eestit esindasid BusinessEurope’i koosolekul volikogu esimees Enn Veskimägi ja juhataja Tarmo Kriis.

„Arusaadavalt on Venemaal tõsine huvi, et investeeringud Euroopa Liidust üha suureneksid ning nende püüdlusi toetavad aktiivselt nõnda öelda vana Euroopa töösturid. Ühiselt lepiti kokku, et Venemaa tööstureid ühendava organisatsiooni juhtidega kohtutakse veebruari teises pooles Brüsselis,“ kommenteeris arutelu Enn Veskimägi.

Kriisi sõnul oleks meeldiv, kui positiivsete suhete varjus paraneks ka Eesti suhted Venemaaga. „Üldises plaanis on tervitatav, kui ettevõtlussuhted Venemaaga põhineksid seadustel ja partnerlusel. Ei ole normaalne, et ühtedel on eelised seoses paremale poliitilisele läbisaamisele,“ lisas ta.

Küll on Lääne- ja Ida-Euroopa ettevõtjad Venemaaga suhtlemisel kergelt erimeelel. Suuriigid, eriti Saksamaa on eriti huvitatud ettevõtlusest Venemaal. Bulgaaria ja ülejäänud ida on skeptilisem. „Oleks normaalne, kui Euroopat võetakse ühe tervikuna,“ lisas ta.

Ettevõtjad on siiski skeptilised ja ootavad Venemaa presidendivalimise tulemusi.

„Teise olulise teemana oli arutluse all kliimasoojenemine ning CO2 emissioonide piiramine ning selles küsimuses näitasid kõrget initsiatiivi üles eelkõige Briti töösturid, kes on CO2 emissioonide piiramise tõstnud väga kõrgele oma agendas. Kliima soojenemise vastasele võitlusele on ettevõtjate hulgas Euroopas väga kõrge toetus ning ettevõtjad püüavad olla nii proaktiivsed, kui või vähegi võimalik,“ lisas Veskimägi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757