Autor: Kaubandus.ee • 6. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turule tuleva TEZ Touri tegevjuht on skandaalne turismiärinaine

Selle aasta mais reisidega alustava TEZ Tours Eesti tegevjuhiks on endine Domina World Traveli juht Marina Laikjõe, kes oli muuhulgas ka ebaseaduslikult tegutsenud turismifirma Daam Reisid juht ja asutaja.

Vene kapitalil põhineva reisikorraldusettevõtte Eesti esindust juhib turisminduses varemgi tegutsenud Marina Laikjõe.

Turismifirma Daam Reisid leidis ajakirjanduses negatiivset kajastust 2001. aastal seoses ühe Pariisi bussireisiga, kus reisi ostnud inimestel nõuti katkiläinud bussi remontimiseks raha ning lisaraha ka ööbimise eest.

Reisijate käed olid toona nii seotud, et nad ei saanud reisifirmalt kompensatsiooni nõuda. Kuna reisi korraldanud Daam Reisid tegutses ebaseaduslikult, andis tarbijakaitseamet firma kohtusse.

Pärast sekeldusi Daam Reiside ümber suundus ettevõtlik daam reisifirma RRA Reisid etteotsa. Ka seal jäi Laikjõe ajakirjanduse hambusse. RRA Reiside juht Tatjana Sergejeva süüdistas Laikjõed 2002. aastal 50 000 dollari suuruse kahju tekitamises. Nimelt olevat naine jätnud maksmata just sellises summas arveid.

Laikjõe ise toona Sergejeva süüdistusi ega tema suhtes algatatud kriminaalasja kommenteerida ei soovinud.

Politsei uuris Laikjõe tegevust kriminaalkorras. MTÜ RRA jäi loodud OÜle RRA Reisid võlgu 493 000 krooni. Laikjõe oli firma krediitkaardiga võtnud välja 210 000 krooni ja kasutas seda isiklikuks otstarbeks.

RRAst suundus Laikjõe tuntud Itaalia ärimehe Ernesto Preatoni reisifirmasse Domina World Travel. Sinna viis ta kaasa ka RRA kliendid, kuid probleemid jätkusid. Nimelt jäi reisifirma juhina töötanud Laikjõe vahele riisumisega.

Reisifirma MTÜ RRA endised juhid tegid avalduse kriminaalasja algatamiseks ka korruptsiooni paragrahvi alusel, kuna Laikjõe alustas RRA välja töötatud projektiga tegevust teises firmas, Domina World Travelis. Laikjõe ütles aga 2002. aasta 12. juunil ilmunud Äripäevas, et tema vastu ei ole mingit kriminaalasja algatatud.

Uurija Anu Baum ütles Äripäevale, et käivitati ka maksurevisjon, kuna raamatupidamine olevat olnud kohutavas olukorras. Baumi sõnul ulatusid Daam Koolituse võlad miljoni kroonini. Dokumentidest oli näha, et MTÜ RRA rahaga maksti Daam Koolituse varasemaid võlgu. "Reise müüdi RRA nime all, aga raha laekus Daam Koolituse arvele," ütles Baum. Kokku jõudis Laikjõe RRAst välja kantida 300 000 krooni ringis. 2002. aasta oktoobris kuulutas Tallinna linnakohus välja MTÜ RRA pankroti.

RRA pankroti põhjustas ettevõtte endine juht Marina Laikjõe, kelle kohta on algatatud kriminaalasi ja kes süüdistuse järgi viis ettevõttest välja 0,7 miljonit krooni.

MTÜ RRA suurim võlausaldaja ja pankroti algataja oli AS Domina Management 0,9 mln kroonise nõudega, mille RRA jättis maksmata Egiptuses kasutatud hotelliteenuse eest.

Uurimine näitas, et Laikjõe jäi aasta aega tagasi Egiptuse partnerile võlgu ja see katkestas RRAga eksklusiivse lepingu. Samal ajal pidas Laikjõe läbirääkimisi Ernesto Preatoniga Dominasse tööle asumiseks. RRA arvutitest leiti lepingu koopia, mille järgi Laikjõest pidi saama Domina Vacanze S.p.a. tütarettevõtte ASi Amaruzo aktsionär. Domina World Travelist lahkudes sättis Laikjõe end sisse reisifirmasse TravelIN.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757