Autor: Kaubandus.ee • 26. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rademari juht: riik peaks spordikaupmehi toetama rohkem kui põllumehi

Rademari juhatuse liige ja osanik Mart Juksar tunnistab, et ilmal on mõju spordikaupade müügile, samas Rademari müüki pole selle aasta soe talveilm oluliselt kärpinud.

„Naljaga pooleks võiks öelda, et riik peaks spordikaupmehi toetama rohkem kui põllumehi,” märkis ta. Juksari sõnul pole ilmastikuolude mõju Rademarile väga suur ja sarnaselt Sportlandiga neil võlgnevusi tekkinud pole.

„Võrreldes aastataguse ajaga on aasta alguse müüki talve puudumine mõjutanud. Aga meil pole nii palju talvekaupa, et see väga mõjutaks. Rademar paneb rõhku ka vaba aja riietele, mille müük ei sõltu nii palju ilmastikuoludest. Rademaril on kindlasti parem brändide valik, Sportland keskendub rohkem Nike’ile ja Adidasele,” rääkis ettevõtja.

Juksar ei osanud öelda, kui palju mõjutab spordikaupade tarbimist majanduse jahenemine. „Aprill-mai-juuni paneb paika, kas majanduse jahenemine mõjutab müüki või mitte. Siis saab olukorda võrrelda aastataguse ajaga,” lisas ta.

Juksar rõhutas, et spordikaupade müügi juures on tähtis realistlik planeerimine. „Me oleme pigem konservatiivsemad, me ei võta suuri riske. Võtame riski müüa vähem, kui kuhjata lattu kaupa. Kõige hullem on, kui ladu on kaupa täis ja raha pole,” selgitas ta oma mõttekäiku.

Ettevõtja sõnul Rademaril makseprobleeme pole „Kõik on ilusasti kontrolli all. Selle hooaja kaubad on hästi läinud,” lisas ta.

„Mingil määral on üllatus, sest need summad ei ole väiksed,” kommenteeris ta Sportlandi kitsast seisu. „Suurel ketil võivad need tõusud-langused muidugi tugevamad olla.”

Maksuameti andmetel on Sportland Eestil käibemaksuvõlg 5 818 686 krooni (sh intress 220 726 krooni). Sportland Eesti on teinud maksuhalduriga võla tasumise parima variandi leidmiseks koostööd, siiski ei ole äriühingul hetkel kehtivat ajatamisgraafikut. Ka Sportland Eesti emafirmal Sportland International Groupil oli maksuvõlg 933 502krooni, mis on praeguseks hetkeks juba tasutud.

Nike'i spordikaupade edasimüüjal Jalajäljel on samuti käibemaksuvõlg – seisuga 25.03.2008 nimelt 3 171 479 krooni. Fifaal on käibe- ja sotsiaalmaksuvõlg 878 724 krooni. Fifaa esindab Baltimaades spordi ja vabaaja kaubamärke And1, Russell Athletic, Skechers Footwear ja Spalding, samuti müüb firma T-särke.

West Sporti kaupluste ketti esindav Spordi Agendil on 700 000kroonine käibemaksuvõlg. Viimasel kolmel nimetatud äriühingutel ei ole hetkel kehtivaid ajatamisgraafikuid, teatas maksuamet.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757