Autor: Kaubandus.ee • 26. märts 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sportlandi juht põhjendab 10miljonilist võlga jaheda majandusega ja sooja ilmaga

Sportlandi üks omanikke Are Altraja põhjendab enda osalusega spordikaupade ettevõtetel tekkinud ligi 10miljonilist võlga jaheneva majanduse ja kehvade ilmaoludega.

„Kuus kuud on olnud +/- 3 kraadi ilm. Kogu aeg tuleb ühe silmaga aknast välja vaadata ja teisega jälgida kalendrit,” rõhutas Altraja ebatavalisi ilmastikuolusid, mis mõjutavad spordikaupade müüki.

Neljal Are Altraja ning Anti Kalle osalusega spordikaupade ja vabaajariiete ettevõttel on maksuvõlg, millele lisandub ka intress.

Maksuameti andmetel on Sportland Eestil käibemaksuvõlg 5 818 686 krooni (sh intress 220 726 krooni). Sportland Eesti on teinud maksuhalduriga võla tasumise parima variandi leidmiseks koostööd, siiski ei ole äriühingul hetkel kehtivat ajatamisgraafikut, teatas maksuamet. Samas Sportland International Groupi tegevjuht Karin Türk kinnitas veel eile, et tasumise graafik on maksuametiga kooskõlastatud.

Ka Sportland Eesti emafirmal Sportland International Groupil oli maksuvõlg 933 502krooni, mis on praeguseks hetkeks juba tasutud.

Nike'i spordikaupade edasimüüjal Jalajäljel on samuti käibemaksuvõlg – seisuga 25.03.2008 nimelt 3 171 479 krooni.

Fifaal on käibe- ja sotsiaalmaksuvõlg 878 724 krooni. Fifaa esindab Baltimaades spordi ja vabaaja kaubamärke And1, Russell Athletic, Skechers Footwear ja Spalding, samuti müüb firma T-särke.

West Sporti kaupluste ketti esindav Spordi Agendil on 700 000kroonine käibemaksuvõlg. Ühelgi nimetatud äriühingutel ei ole hetkel kehtivaid ajatamisgraafikuid, teatas maksuamet.

Altraja sõnul mängib võlgade tekkimise juures rolli ka jahenev majanduskeskkond, mis esimesena mõjutab inimeste impulsiivseid oste: „Tarbijate käitumine mängib olulist rolli. Üks esimesi sektoreid, kus kokku hoitakse, on just meie sektor. Oleme nö sõjas esiliinil ja meil tuleb esimesena teha muutusi. Jahtumisele tuleb reageerida jõuliselt. See on võimalus ka kvaliteedihüppeks, sest kui müügimahud vähenevad saab teeninduskvaliteeti parandada”

Altraja möönis, et maksuvõla number võib näida hirmuäratavana, kuid ta rõhutas, et ka ettevõtte käive on päris suur. „Osaliselt on kaubad hilinenud. Samas kevadkaupa pole mõtet veel sisse võtta,” rääkis ta võlgade tagamaadest. Hulgikaubandusettevõtte Jalajälg tegevuse kohta märkis ta, et kõik kliendid pole tähtajaliselt maksnud.

„Jaekaubanduse äri ei aeta 100% oma kaupade pealt, sesoonide üleminekul on alati võimlemise moment,” selgitas Altraja, rõhutades, et tekkinud võlgades pole midagi erakordset.

„Likvideerime lähema kahe kuu jooksul võlad,” ütles ettevõtja, lisades, et situatsiooni võib mõnevõrra muuta see, kui ilmaolud veel ootamatusi pakuvad.

Eelmise aasta kohta ütles mees, et aasta algas hästi, kuid olukorda muutis see, et talv ei tulnud õigel ajal. „Traditsioonilist sesoonsust pole. Olud on väga kehvad,” märkis ta.

Altraja sõnul avaldab Sportlandile kui suuremale tegijale Eesti turul majanduskeskkonna muutused suurema inertsusega kui väiksematele tegijatele. „Teiste kaubamahud oluliselt väiksemad. Konkurendid on teises müügitsüklis kui meie. Me püüame alati esimesena uut kaupa turule tuua. Meil on lõviosas uus kaup praegu juba väljas. Konkurendid kolistavad veel vanade suuskade rütmis,” tõi Altraja välja erinevusi teiste spordikaupade müüjatega.

Altraja sõnul see aasta Sportland Eestile suurt kasvu ei too, tervikuna kasvab aga Sportlandi grupp kindlasti. „Selline situatsioon tähendab Eestis kindlasti mitmete poodide sulgemist ja töökohtade kadumist,” nentis ta, lisades, et kaupluste sulgemine pole siiski harukordne nähtus.

„Spordiäri on nagu tippsport, vahel on tippvorm, vahel on keskpärane vorm ning vahel on ka vigastusi. Aga tunneme end endiselt tegevsportlastena. Tuleb edasi treenida,” märkis ettevõtja.

Teiste riikide kohta, kus Sportland tegutseb, märkis Altraja, et olukord erineb riigiti. Venemaa ja Soome turgude olusid hindab ta heaks, Ukrainat peab kiirelt arenevaks majanduseks, Leedut stabiilseks ning Eestit ja Lätit kehvemaks. „Igal turul on täiesti omad probleemid. Ukraina ja Venemaa turul võtab areng märgatavalt rohkem aega. Aga Soome näitab tõenäoliselt sel aastal suuremat kasvu kui näiteks Eesti. Läti ja Eesti majandused on selgelt jahtunud ja impulsiivsetele ostudele on raha vähenenud.”

Kas ka teistes riikides on Sportlandil võlgu tekkinud Altraja kommenteerida ei osanud, märkides, et seda teavad sealsed juhtkonnad.

Sportland Eesti kuulub Sportland International Groupile, millest ligi 80% kuulub Eesti ärimeestele Are Altrajale ja Anti Kallele ning meeste ühisele ettevõttele AS Jalajälg ning ülejäänud Rootsi investeerimisfondile Askembla Growth Fund Kommanditbolag. Spordi Agent kuulub Sportland Eestile. Jalajälg kuulub võrdses osas Anti Kallele ja Are Altrajale.

AS Fifaa kuulub 70% osas Anti Kallele ja 30% osas Are Altrajale.

2004. aastal oli Sportlandil tõrkeid arvete tasumisega. Näiteks A-Selverile hilineti arvete tasumisel. Tookord lõpetas Salomoni spordivarustust vahendav A Tova OÜ Sportlandi keti varustamise, viidates viimase maksejõuetusele. Finantsraskusi Eesti suurimas sporditarvete ketis nägi 2004. aasta kevadel ka Converse’i tarnija OÜ Mabelle Sport. Praegu kinnitasid aripaev.ee-le A-Selveri juht Ain Taube ja Kriistine keskuse juht Allan Remmelkoor, et rendilepingut täidab Sportland korralikult.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757