Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine
Eestis kallim toidukaup kui Berliinis ja Stockholmis
Konjunktuuriinstituudi direktor Marje
Josing tõdes toiduainete hindade kallinemist uurides, et Tallinnas on suhkur,
jahu, rapsiõli ja munad kallimad kui Berliinis.
Ka võivad Eesti pealinna kauplused uhkust tunda kallima juustukilo ja piimapaki üle kui näiteks Stockholmi samalaadi ketipoed, kirjutas SLÕhtuleht.
"Näiteks piima puhul võtsime 3,5% tetrapakipiima. Võrdlesime Prismat Tallinnas ja Prismat Helsingis. Need poed on kõik supermarketid, mis paiknevad elurajoonides. Kõik kauplused olid sellised, mida vähegi annab eri kultuurides võrrelda," kirjeldab Josing uuringu teostamise põhimõtet.
"On ju selge, et turumajanduses testivadki kaubapakkujad klientide ostuvõimet. Et paneme sellise hinna ja kui suudame sellega kauba maha müüa, siis... Milles küsimus!?" arutleb analüütik hinnatõusu põhjuste üle.
Viimaste aastate majandusolukord on olnud keeruline ja muutusterohke. Laomajandustehnikaga tegeleva Agrovaru AS jaoks on hetkel suurimaks väljakutseks käibe hoidmine samal tasemel ning kulude vähendamine müügi- ja tööprotsesside efektiivistamise kaudu. "Kuna klientide nõudlus on vähenenud, peame tegema rohkem tööd, et leida üles need vähesed kliendid," selgitab tegevjuht Jarno Mänd.