Autor: Kaubandus.ee • 28. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Džentelmenide kätš

Kalevi suuromaniku Oliver Kruuda sõnul oli neil Alta Capital Partnersi juhi Indrek Rahumaaga džentelmenide kokkulepe, et kohtusse ei minda, aga mindi siiski.

Esmaspäeval sai aga teatavaks, et Alta Capital Partnersi gruppi kuuluv AS Alta Foods on Stockholmi arbitraažiinstituudile esitanud taotluse, saamaks tagasi ASi Kalev toiduainetööstuse ja ASi Tere omandamiseks kevadel tasutud kuue miljoni euro (umbes 94 miljonit krooni) suurust ettemaksu.

Samal päeval arestis Harju maakohus nõude tagatiseks Kalevi toiduainetööstuse aktsiad (summas umbes 550 miljonit krooni). Asjaolu, et tüliküsimus lahendatakse Rootsis, tuleneb ostja ja müüja vahel sõlmitud lepingust - arusaamatuste tekkimisel pöördutakse just Stockholmi arbitraažiinstituudi poole.

Alta Capital Partnersi juht Indrek Rahumaa põhjendab nõude esitamist olukorra järsu halvenemisega finantsturgudel - nimelt on ostu-müügilepingus säte, mis võimaldab Alta Foodsil rahaturgudel kriisi tajudes tehingust ühepoolselt taganeda.

Kalevi suuromanik Oliver Kruuda ei pea turuvapustuse argumenti kuigi vettpidavaks ja lubab Altale esitada omapoolse nõude - tehingu ärajäämisest tingitud kahju hüvitamiseks peaks Alta Kalevile tasuma 14,7 miljonit eurot (ca 230 miljonit krooni) ühes kogunenud intressidega. Kuus miljonit eurot ettemaksu arvestataks summast maha.

Mullu sügisel leppisid Kruuda ja Rahumaa suure kära saatel ning kompvekke lutsutades kokku Kalevi kommivabriku ja Tere piimakontserni müügi.

Praeguseks on "aasta tehing" täielikult liiva jooksnud. Kruuda peab oma sõnul läbirääkimisi teiste võimalike ostjatega, Rahumaa tunnistab aga kõigest hoolimata endiselt huvi Kalevi šokolaadikommide ja Tere jogurti vastu. Küsimus oli ja on hinnas.

Kruuda: see võib olla Alta taktika teisi huvilisi peletada

Kes siin siis kiusu ajab?

Kui nüüd suurt pilti valgustada, siis on see nii - kui sa tahad midagi osta, siis sa paned selle ostu kinni ja maksad 10%. Kui sa ei suuda osta, siis see 10% jääb mulle. Kui ma nüüd müüa ei taha, siis ma maksan sulle tagasi selle 10% pluss veel 10% trahvi. See on kogu asja suur pilt. Ega siin midagi muud ei ole.

See teadmine, et kohus teie vara arestib, tuli siis tõepoolest täieliku üllatusena?

Mind siin maailmas enam mitte miski ei üllata. Mina pidasin esmaspäeval itaallastega jalgrattatiimi järgmise aasta arenguplaani koosolekut. Võib-olla saame eestlased suurde tiimi sõitma. Siis tegin vahepeal ühe suitsu ja sel ajal jurist tuli ja ütles, et selline asi on. Mina ütlesin fine, rääkige advokaadiga.Aga meil oli selles osas (Altaga) räägitud, et me saame ise omavahel hakkama. 12. novembril veel istusime laua taga ja sõstrasilmselt rääkisime üksteisega. Nüüd võeti kohtutoimikust välja, et 7. novembril on tehtud väljavõtteid igasugustest registritest.

Kas see nende nõue puudutab ainult 6 miljonit eurot ettemaksu või maksis Alta Tere eest ka midagi ette?Põhimõtteliselt me käsitleme seda koos. Meie nõue on börsiteates esitatud suvel - 14,7 miljonit eurot. See on mõlema tehingu ärajäämise trahv ja selle nõude me esitame. Nõude tõendamiseks esitame me oma argumendid. Seda, kas meil on õigus või ei ole, otsustab Rootsi arbitraaž.

Mina pidin saama eelmise aasta novembris raha. Eesti konkurentsiseadus annab õiguse ainult kaks kuud protsessi venitada. Kui me 20. septembril sõlmisime lepingu, siis 20. september pluss kaks kuud, on 20. november. Kõik need kuupäevad, mis sellest edasi on läinud, on olnud minu hea tahe aidata tehingut sulgeda.

Rahumaa: me ei jõudnud hinnas kokkuleppele

Tegelikult oli juba mai lõpus selge, et Alta tahab finantsturgude olukorra järsu ja radikaalse halvenemise klauslit kasutades tehingust taganeda - miks nõue alles nüüd ametlikult sisse anti?

Kuna me alustasime vahepeal heas usus Kruudaga uusi läbirääkimisi ja nüüd on selgunud, et kokkuleppele me ei jõudnud.Kes või mismoodi see džentelmen siin nüüd on või mis sellised suulised kokkulepped, et kohtu kaudu omavahel ei suhelda, üldse maksavad?Mingit sellist kokkulepet pole meil omavahel olnud. Pigem vastupidi - me vaidleme selle asja arbitraažis kiirelt selgeks ja siis arbitraaž otsustab.Samal ajal võime ju rääkida edasi ostu-müügitehingust.

Üks spekulatsioon ongi see, et kuna Kalevil on teisigi kosilasi, siis aktsiate arestimise eesmärk on takistada teisi läbirääkimisi. Kas see on nii?Ei, kindlasti ei ole. See taotlus on tehtud pigem meie enda rahalise nõude tagamiseks.

On Teil endiselt Kalevi toiduainetööstuse ja Tere vastu huvi?

On ikka.

Sõltub hinnast?Jah.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757