Autor: Kaubandus.ee • 11. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased võtsid üle võlgades Soome mööbliketi

Eesti ettevõtjad ostavad pankrotistunud Soome mööbliketi Koti-Idea, võlad jäävad siiski endiste omanike kanda.

Keti ostab hiljuti loodud firma Ekralde, mille omanikuks ja juhatuse liikmeks on praegu Lextali advokaat Urmas Ustav. Ettevõtte nõukogusse kuuluvad aga maksukonsultant Jüri Kalda, Hannes Reinula ja soomlane Niko Romanainen, kes on ka keti tegevjuht, kirjutab Kauppalehti. Ei ole teada, kui palju Ekralde Kodu-Idea eest maksis.

Koti-Idea Oy pankrot võib põhjustada olulisi kaotusi äriühingu võlausaldajatele. Kaotusi on oodata ka liisinguandjale ja tarnijatele.

Mitmes kohas on maksmata kuudekaupa kauplusepindade rendiraha. Ka tarnijad kannatavad, kuid lõplikud summad tulevad välja alles pankroti menetlemise käigus. Koti-Idea aga saab jätkata tegevust puhtalt lehelt.

„Koti-Ideast saab kaubanduskett, millesse kuulub 28 kauplust ja online-kaubamaja ning Koti-Idea bränd. Tehing tehti reedel, 30. jaanuaril ning see ei puuduta nüüd tegevuse lõpetanud kaheksat kauplust. Nende tegevuse lõpetamise ja töötajate koondamised viis läbi endine omanik,“ ütles Kodu-Idea-keti ostnud uue ettevõtte tegevjuht Niko Romanainen.

Romanainen rõhutas, et tasumata üür ja muud arved ning kohustused ei liikunud tehinguga kaasa. „Need jäävad Kodu-Idea Oy pankrotihalduri hoolde,“ märkis ta.

Uue Kodu-Idea-keti taga on 2008. aasta lõpul loodud Eesti ettevõte Ekralde.

Ekralde omanik on äriregistri järgi praegu advokaat Urmas Ustav, kes töötab õigusbüroos Lextal. Ettevõtte nõukogu liige on Jüri Kalda, kes on raamatupidamise ning maksukonsultatsioonidega tegelev Anricorp AS tegevjuht. Kalda kolleeg Hannes Reinula on koos Niko Romanaineniga samuti ettevõtte nõukogus.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070