Autor: Kaubandus.ee • 11. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksumuudatus elavdas tax free kaubandust

Jaanuaris ostsid välisturistid käibemaksutagastusega kaupa rohkem kui 6 miljonit krooni eest ehk ligi kaks korda rohkem kui eelmise aasta sama ajaga. Seejuures kasvatas maksumuudatus tax free tehingute arvu 60%.

Kaupmeeste Liidu tegevdirektori Marika Merilai teatel põhjustas käibehüppe liidu ettepanekul 1. jaanuarist langetatud tax free müügi piirmäär. Senise 2500 krooni asemel võib nüüd kolmandate riikide turistidele tagastada käibemaksu tehingutelt, mille summa on vähemalt 2000 krooni.

“Sellest tulenev mõju on selgelt näha – 14% jaanuari tax free tehingutest jäid vahemiku 2000-2500 krooni ehk need tehti tänu madalamale piirmäärale,” ütles Merilai.

Kaupmeeste Liidu tegevdirektori hinnangul peaks tulevikus käibemaksutagastusega tehingute müügi piirmäära veelgi langetama. “Kaupmeeste Liidu arvates on Eestis täna kehtiv 128 euro suurune piirmäär Soome 40 euro, Läti 42 euro ja Leedu 58 euro suuruse piirmäära kõrval endiselt kõrge,” selgitas Merilai.

Merilai sõnul ei ole tax free tehingute käive küll väga suure kaaluga, moodustades jaekäibest vaid 0.1%, aga see on siiski täiendav võimalus Eestit turistidele atraktiivsemaks muuta. “Tänases majandusolukorras on vaja pöörata tähelepanu igale võimalusele elavdada majandust, sealhulgas kaubandust ja turismi,” kommenteeris ta.

Jaanuaris sooritasid Venemaalt saabunud turistid 88% kõikidest tax free tehingutest, neile järgnesid Norra ja Ukraina residendid. Kõige enam sooritatakse tax free tehinguid kaubamajades, rõivakauplustes ja suveniirikauplustes.

Eesti tax free müüjad on mugavaks asjaajamiseks liitunud Global Refund Services Estonia OÜga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757