Autor: Kaubandus.ee • 20. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ahistamine tõi Soome tööandjale kõvasti sekeldusi

Pikki aastaid töötajaid näljapalgal hoidnud ja üleliia rabama sundinud restoranipidajaist hiina abielupaarile mõistis Savonlinna kohus täna 9 kuud tingimisi vangistust ja viieaastase ärikeelu.

Juba varem oli kokku lepitud, et inimesi tööle sundinud abielupaar maksab neile 400 000 euro (6,259 mln krooni) suuruse kahjutasu. Karistus mõisteti muuhulgas liigkasuvõtmise ja liigkasuvõtmise sarnase tööalase diskrimineerimise, tööaja alase ja väismaalasi puudutava seaduserikkumise eest, vahendas STT.

Kohus leidis, et paar kasutas ära soome keelt mittevaldavate töötajate teadmatust ja mittearusaamist Soome seadustest, tööandja kohustustest ja enda kui töötaja õigustest. Rikkumised toimusid aastail 2000-2007.

Kümme Savonlinna restorani töötajat said palka 200-1000 eurot (3 100-15 600 krooni) kuus, reeglina olid neil vaid mõned puhkepäevad aastas. Algselt nõudsid töötajad kohtualustele karistust ka inimkaubanduse ja raskekujulise liigkasuvõtmise eest. Nendest nõudmistest loobuti jaanuaris, kui pooled jõudsid kokkuleppele 400000 euro (6,259 mln krooni) kahjutasu maksmises liiga madalate palkade ja moraalsete kannatuste eest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070