Autor: Kaubandus.ee • 11. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alamets: mõelge tänasest kui kasvueelsest perioodist

Majanduslanguse asemel võiks kasutusele võtta mõiste kasvueelne periood, soovitas täna majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis toimunud ettevõtlustoetuste teemaliselt üritusel EASi juhatuse esimees Ülari Alamets.

Ta põhjendas oma ettepanekut sellega, et praegu ehk kasvueelsel ajal on odavam ehitada, osta ettevõttele sisseseadet, palgata häid töötajaid, haarata turuosa või osta konkurente.

Alamets rõhutas, et näiteks tootearendusse ja innovatsiooni on EASi investeeringute maht võrreldes läinud aastaga kasvanud kuus kuni seitse korda 232 miljonilt kroonilt ligi 1,6 miljardi kroonini. Samuti on kasvanud investeeringud teistesse valdkondadesse nagu ettevõtlusega alustamine, ettevõtete arendamine, eksport ja turism.

Alametsa sõnul oodatakse projekte, mis oleks suunatud rahvusvahelistel turgudel palju maksvate nutikate toodete ning teenuste arendamisele ja müümisele ning kindlaid sektoreid seejuures ei eelistata.

Uuendusena nentis Alamets, et toetusprogrammides ja skeemides on vähendatud sektoripõhisust ja ettevõtte suuruspõhisust ning pakutakse projektide rahastamisel laiemat ettemaksude kasutamise võimalust.

EAS rahastab nüüd tehnoloogiainvesteeringute programmi vahendusel ka liisingut, mida senini vajalikuks ei peetud, kuid millele ettevõtjad ise tähelepanu juhtisid. Lisandusid ka sektorid, kus varem toetust taotleda ei saanud – veondus, laondus, side, elektrienergia tootmine, veevarustus, jäätme- ja saastekäitlus.

Seoses halvenenud majandusolukorraga tegi EAS möönduse ning käsitleb senisest paindlikumalt ettevõtete ajatamata maksuvõlgu. Ülametsa sõnul antakse ettevõttele 10 päeva maksuvõlaga tegelemiseks ega välistata toetusi vaid maksuvõla tõttu.

EAS, millel on kokku 11 tegevuskava ning mille maht kokku on 5,2 miljardit krooni, tutvustas täna eelkõige ekspordile suunatud toetusi. Näiteks eksporditurunduse toetamise eelarve on 2013 aastani 400 miljonit krooni, millest loodetakse saada 50 miljardit täiendavat ekspordikäivet. Eksporditurunduse toetuse summa projekti kohta jääb 150 000 ja 2,5 miljoni krooni vahele tingimusel, et rahastamist leiab kuni 50% kuludest.

Ettevõtete ekspordivõimekuse suurendamine:

Ekspordialane teadlikkus - ekspordi vajalikkuse ja võimaluste tutvustamine. Hoiakute muutmine. - ettevõtete tugevuste ja võimaluste laiem tutvustamine sihtriikides. - ettevõtete informeerimine välisturgudest ja sektoritest. - ettevõtjate teadmiste ja oskuste suurendamine, ekspordi ABC, ekspordiakadeemia, messikoolitused. - konkreetsete valdkondade ja sihtturgude tarbeks väliskontaktide loomine ja arendamine. - ettevõtete tugevuste ja nõrkuste kaardistamine ning eeltöö ekspordiplaani koostamiseks. rahaline toetus välismessidel osalemiseks ja ka messide külastamiseks. - rahaline toetus erialaliidule või mitmele ettevõttele ühiseks turundustegevuseks. - rahaline toetus ettevõttele oma ekspordiplaani elluviimiseks. - mis tänavu leiab aset 12. mail.

Mainekujundusüritused

Ekspordivaldkonna info

Koolitused ja nõustamine

Seminaride ja ärisessioonide korraldamine

Diagnostika

Välismessitoetus -

Ühisturunduse toetus

Eksporditurunduse toetus

Aasta eksportööri valimine

Täpsem info EASis pakutava kohta leiad kodulehelt www.eas.ee.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757