Autor: Kaubandus.ee • 29. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nielsen: edukaim uudistoode oli Fazeri must leib

Eesti kõige edukamaks 2008. aasta uudistooteks osutus Fazeri must leib, teatas uuringufirma Nielsen.

„Parimad uued tooted valisime müüginumbrite ja tarbijaskonna suuruse põhjal,“ kommenteeris Nielsen Eesti juhataja Margo Kurisoo. „Fazeri Musta leiva edukuse tagas lai tarbijaskond - meie küsitlus näitas, et 76% leiva tarbijatest on Musta leiba proovinud ja 58% ostab seda regulaarselt,“ lisas Kurisoo.

Kõige edukamate uute toodete leidmiseks viis Nielsen läbi kaheosalise uuringu. Uuringu esimeses osas analüüsiti 2008. aasta müügiandmeid kõigis Nielseni poolt mõõdetavates tootekategooriates. Eri tootekategooriate parimad tooted leiti vastavalt nende keskmisele kuisele müügikäibele iga turul oldud täisperioodi kohta. Sel meetodil valiti välja kolm edukamat uut toodet 17 erinevas tooterühmas. Uueks tooteks loeti nii uued brändid kui ka olemasolevate brändide uued maitsed, kuid mitte tooted, millel oli muudetud vaid suurust või pakendit.

Uuringu teises osas viidi läbi tarbijauuring, kus internetiküsitluse käigus selgitati parima müügikäibega toodete kohta, kui suur hulk vastava tootegrupi tarbijatest antud toodet on ostnud. Kokku osales küsitluses 646 tarbijat. Mõlema osa tulemused koondati ühisesse indeksisse, mis määras toodete üldise järjestuse.

Turu-uuringute firma Nielsen selgitas välja edukaimad eelmisel aastal Eestis, Lätis ja Leedus turule toodud toidu- ja esmatarbekaubad. Lätis kuulutati parimaks Mangali Vita Fruit sidruni- ja laimimaitseline mineraalvesi ja Leedus Raudonos Devynerios 999 35% Stumbras ürdiliköör.

Eesti Edukaimad uudistooted

Eesti
Piimatooted
Töödeldud liha- ja kalatooted
Leib ja sai
Alkoholivabad joogid
Tee, kohv ja kakaojoogid
Lahjad alkohoolsed joogid
Kanged alkohoolsed joogid
Maiustused
Snäkid
Kastmed, maitseained ja supid
Külmutatud toiduained
Teraviljatooted
Beebitoit
Lemmikloomatoit
Kosmeetika ja hügieen
Paberitooted ja mähkmed
Majapidamise puhastusvahendid

Allikas: Nielsen

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757