Autor: Kaubandus.ee • 7. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kellakaupmees avab Thbilisis butiigi

Pärast kolmeaastast "kooli" Gruusias plaanib kella- ja ehtekaupmees Mati Väärtnõu selle nädala lõpus Thbilisi vanalinnas oma butiigi avada.

"Esimene vastukaja imago poole pealt on väga hea," ütles Kellakeskus OÜ juht Väärtnõu. Kaupmees lausus lisaks, et asukoht on hea. Rikkureid on seal samuti mitu korda rohkem kui Eestis ja teatavasti pidid grusiinid ka edevamad olema. Seetõttu võiks väärisehete müük hõlpsalt minna.

Väärtnõu ütles, et küsimused Gruusiasse pandud raha kohta on veidi valusad. Ta küll loodab sinna paigutatud miljonid tagasi teenida, kuid tulusus selgub umbes poole aasta pärast.

Väärtnõu kavatses algselt Thbilisis avada juveelipoe, kuid loobus sellest plaanist: "Juveelid on sellised asjad, mida saab kergelt tasku pista. Hommikul teed poe lahti ja õhtul püüad tuult," sõnas Väärtnõu. Tema arvates on grusiinide seast kõige raskem leida sajaprotsendiliselt usaldusväärseid partnereid.

"Ma ei taha kedagi ära hirmutada. Muidugi on võimalik seal midagi teha ja minna investeerima, aga muidugi tuleb leida õiged inimesed," lausus Väärtnõu. Samas lisas ta, et kui inimfaktor osutub õigeks, võib seal väga head äri teha.

Algselt plaanis Väärtnõu poe avada möödunud reedel. Ta sõitis kolm nädalat tagasi Gruusiasse, et aega varuda ja et kõik saaks õigeaegselt tehtud. Ometi võtavad seal asjad palju rohkem aega. Juba kaubakonteinerid hilinesid kaks nädalat. Tagantjärgi mõtles Väärtnõu, et oleks pidanud veel nädala kauem kohapeal viibima.

"Paljud asjad, mis siin on loomulikud, pole seal mitte. Inimesed lihtsalt kaovad seal päevadeks ära või ütlevad, et hammas valutab, ega ilmu enam tagasi," lausus Väärtnõu.

Konkureeriv kellade hulgimüüja Keilar ASi juht Ain Havik ütles, et tema on Gruusias mõni aeg elanud ja kujutab täpselt ette, kui "lõbus" seal olla võib. Gruusias äriajamiseks tuleb sealset kultuuri sügavuti tunda. "Igasuguste lubade saamine ja asjaajamine käib nii, et keegi tunneb kedagi, maksab talle ja viib meelehead. Ainult nii saab seal asju ajada," lausus Havik.

Ka Väärtnõu lisas, et ärimehed, kellel on rohkem raha taskus, arvatavasti seal niiviisi ka toimetavad. Kui raha loopida pole, tuleb n-ö loteriiõnnele loota ja head inimesed otsida.

Kellakaupmees lisas, et majanduslikult on Gruusia heal järjel. "Elatustase on madal, aga ostujõud kõrge," lausus Väärtnõu. Tema sõnul polnud Gruusias nii suurt majandustõusu nagu Eestis, seega ei olnud ka kukkumine nii valus.

Ta lisas, et Gruusia ja Vene konflikt on küll välisinvestorid minema hirmutanud, aga samas sai riik pärast sõda ka hulga toetusraha.

Kommentaar

Liis Lehesalukaubandus-tööstuskoja rahvusvaheliste suhete koordinaator

Eesti ärimeeste huvi Gruusia vastu on kasvanud. Vastastikuseid visiite tehakse sageli.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757