Autor: Kaubandus.ee • 1. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksamaa keelas enne jõule pühapäevadel kauplemise

Saksamaa ülemkohus otsustas, et Berliin peab muutma oma seadust, mis lubab poodidel kõigil neljal pühapäeval enne jõule hoida poed avatuna, kuna pühapäeval on kaitset vajav eristaatus, vahendab Bloomberg.

Ülemkohus nõustus kohalike katolike ja protestantlike kirikute kaebusega, et pühapäevadel poodide avatud olemine rikub põhiseaduses pühapäevale antud eristaatust. Kohtuotsus jõustub uuest aastast.

Saksamaa lubas 2006. aastast liidumaadel reguleerida poodide lahtiolekuaegasid. Berliin lubas aastas poole avatuna hoida 10 pühapäeval ja riigipühadel, sealhulgas neljal advendipühapäeval. Kui kõik Saksamaa liidumaad peale Baierimaa kasutasid õigust reguleerida poodide lahtiolekuaegasid, läks Berliin teistest kaugemale.

Kohus viitas Saksamaa põhiseadusele, mille juured ulatuvad Weimari vabariigi aegse põhiseaduseni. Lisaks põhjendati, et töötajatel ja nende perekondadel on fundamentaalne õigus puhata.

Valitud pühapäevadel ja riigipühadel on jätkuvalt lubatud piiratud põhjustel poode lahti hoida, Berliin aga andis kõigile piiranguteta loa. Saksamaa jaekaupmeeste liit HDE tervitas kohuotsust, et see ei keela kõigil pühapäevadel poodide avamist.

HDE prognoosis, et umbes viiendiku aastakäibest andev pühademüük tuleb tänavu umbes 73 miljardit eurot võrreldes mulluse 74,2 miljardi euroga.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700