Autor: Kaubandus.ee • 5. jaanuar 2010

Kaupmeeste liit: jaanuarist tax-free piirmäär võrreldav naabermaadega

Jaanuarist on väljaspool euroliitu resideeruvatel turistidel võimalus kasutada käibemaksutagastusega müügi teenust (Tax Free Shopping) juba siis, kui ostusumma poes on üle 600 krooni ehk 38 euro.

See on samal  tasemel nii ELi keskmise kui ka meie naaberriikide määradega: Eesti kaupmeeste liidu teatel on Soomes piiriks 40 eurot, Lätis 42 eurot ja Leedus 58 eurot.

Seoses Eestit aastavahetusel külastavate turistide arvukusega võib loota sellel aastal tax-free tehingute kasvu 30% võrreldes möödunud aasta jaanuariga, teatas liit.

Kaupmeeste liidu tegevdirektor Marika Merilai sõnul ole tax free tehingute summa suure kaaluga, moodustades jaekäibest vaid 0,1%. Tema hinnangul on see siiski täiendav võimalus muuta Eesti turistidele atraktiivsemaks.

"Tänases majandusolukorras on vaja pöörata tähelepanu igale võimalusele elavdada tarbimist kui meie majanduse vereringe olulisimat mootorit ning käibemaksutagastusega ostude võimaluse laiendamine julgustab kindlasti välisturiste sooritama rohkem oste suurema arvu müüjate juures," rääkis Merilai.

Kaupmeeste liit on varemgi juhtinud tähelepanu vajadusele langetada käibemaksutagastusega müügi piirmäära. Nüüd on kaheks aastaks kehtestatud uus piirmäär 600 krooni senise 2000 krooni asemel. Madalam piirmäär annab võimaluse paljudele uutele, mitte luksuskaupu müüvatele jaemüüjatele võimaluse pakkuda teenust Tax Free Shopping.

Suurim seda teenust kasutav klientuur tuleb Venemaalt, millele langeb üle 60% tehingutest. Järgnevad USA, Norra ja Ukraina residendid. Kõige enam sooritatakse tax free tehinguid kaubamajades, rõivakauplustes ja suveniirikauplustes.

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700