Autor: Kaubandus.ee • 19. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silvano – börsiüllataja 2010

Tallinna börsile raha paigutavate investorite jaoks on pakkunud sel aastal kõige enam positiivseid emotsioone kaks ja pool korda kallinenud Silvano FG aktsia.

Lisaks sellele, et alles kõigest mõned nädalad tagasi laekus firma aktsionäridele 31 miljoni krooni eest dividende, teatas rahvusvahelise haardega pesutootja ja –turustaja, et on valmis ostma kuni 248 miljoni krooni eest tagasi omi aktsiaid.

Mida see teoorias väikeaktsionäride jaoks tähendab? Esiteks kinnitab see, et ettevõtte kapitalistruktuur ja rahavood on nii tugevad, et selliste summade väljamaksmine ei tohiks ettevõtte jaoks probleeme tekitada. Teiseks, et Silvanol ei ole lähiajal ees laienemisi ja ülevõtmisi. Kolmandaks, et ettevõtte arvates on parim koht turul raha paigutada iseenda aktsiad.

Kuna tagasiostetavate aktsiate hinnalaeks on Silvano juhid määranud neli eurot ehk praegusest hinnatasemest arvestades ca poole kõrgema hinna, võiks väärtpaberi suuremad kukkumised olla programmi lõpuni (30. juuni 2011) limiteeritud. Samas võib väärtpaberil tekkida raskusi 4 eurost üleronimisega, juhul kui väga head majandustulemused suudavad aktsia sinna välja kanda.

Skeptikud võivad küsida, et mis saab siis, kui see tagasiostuprogramm on korraldatud vaid seetõttu, et mõni ettevõtte suuromanik, näiteks Toomas Tool, soovib osa oma aktsiaid hea hinnaga maha müüa. Tõsi, aktsiaid võivad tagasiostuprogrammi ajal müüa kõik. Suuri aktsiamüüjaid pannakse alati tähele ning seetõttu ei julge suuromanikud tõenäoliselt väga suuri koguseid siiski müüma hakata.

Ega nad seda tegelikult saagi, kuna Silvano võib päevas tagasi osta aktsiakoguse, mis moodustab maksimaalselt neljandiku väärtpaberi keskmisest päevakäibest.

TASUB TEADA Aktsiate tagasiostTagasiostu võidakse kasutada näiteks börsiettevõtte töötajate motiveerimiseks otsiooniprogrammi tarbeks.

Teine põhjus on fundamentaalne. Nimelt saavad ettevõtted aktsionäride vara kasvatada kahte moodi – dividende makstes ning oma aktsiaid tagasi ostes. Viimase ülesanne on suurendada aktsionäride nn osakasumit ehk piltlikumalt öeldes muuta aktsionäridele pakutav supp tummisemaks.Soodsate olude kokkusattumisel on võimalik oma aktsiate tagasiostu teel ka toetada aktsiate hinda.

KUUPÄEV2008. aastal

oli aktsiate tagasiost popp – soovist teatasid Arco Vara ja Ekspress Grupp. Aasta varem Tallink.

NUMBER5,79%

ehk 42,98 kroonini kerkis eile Silvano aktsia Tallinna börsil. Päeva tipptasemel maksis aktsia 49,91 krooni.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757