Autor: Kaubandus.ee • 20. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärimees müüb miljoniga õigusi Savenkoffi viinale

Kevadel Postimehes lehmakommide retsepti vargust kurtnud Urmas Velleste teatas Äripäevale, et on 1 miljoni krooniga müüki pannud kaubamärgi Savenkoff õigused. Patendiameti andmetel kuulub kaubamärk advokaadibüroole Hansa Law Offices.

"Oleme müüki pannud  kaubamargi Savenkoff õigused. Pankrotistunud Onistari eksomaniku Igor Savenkovi nime järgi toodetud Vodka Savenkoff on hetkel tootmises ja müügil Hollandis, aga Eesti turul tegutsemiseks oleme pannud huvilisele müüki selle kaubamärgi. Hind on 1 miljonit krooni. Vodka Savenkoff kohta leiate pildi Google'i pildiotsingust, siis saate aru, mis tootega  on tegu. Müüki korraldab advokaadibüroo Maksim Greinoman," kirjutas Velleste.

Google'i pildiotsingust leiab sõnaga "savenkoff" 0,19 sekundiga 1370 tulemust. Esimese hooga ei hakka sealt midagi silma, kuid mustal ristkülikul olevale heledale tekstile "WODKA" klõpsides satub uudistaja Hanseatische Projekt Unioni veebilehele. Sellel avaneb järgnev pilt Savenkoff vodka etiketiga viinapudelist.

Vaheldumisi inglise ja saksa keelt kasutav Hanseatische Projekt Union tutvustab end umbes nii: "Hanseatische Projekt Union või HPU on noorja dünaamiline Elmshornis asuv ettevõte. HPU prioriteediks on importida ja eksportida piiritust. HPU GmbH tegutseb vanas Hansa kaubanduspiirkonnas. Nii näiteks on imporditud Eestist Tallinnast viina Saksamaa hansalinnadesse nagu Hamburg ja Lübeck. Aastast 2005 ekspordib HPU Saksamaalt Austraalia veini Balti riikidesse. HPU põhitoode on viin. Seda on müüdud erinevate siltide all Saksa selvehallikettidele, bensiinijaamadele ja restoranidele. Loodame järgnevatel lehekülgedel anda teile ülevaate erinevatest toodetest, mida HPU-lt saab."

Kohe selle teksti all on üks pildike alkoholipudelite ja kontaktiga.

Märkimist väärib seegi, et vahendatava viinana nimetatakse mitmeid Onistari Y2K viinasid ja seejuures pakutakse ka viina ka sellise etiketi all, mille registreeritud kaubamärk "SAVENKOFF" tuleb otsinguga välja ka Eesti Patendiameti kaubamärkide andmebaasist.

Ameti andmetel kuulub kaubamärk advokaadibüroole Hansa Law Offices. Kunagise Onistar Tradingu Savenkoffi kaubamärgi registreering kehtib 2017. aastani. Muid Savenkoffi sõna sisaldavaid kaubamärke vähemasti Eestis registreeritud pole.

Onistar Tradingu pankrotihaldur pani Savenkoffi kaubamärgi enampakkumisele tänavu jaanuaris, enampakkumine ise leidis aset veebruari lõpus. Samas müüdi ka mitmeid teisi tuntud kaubamärke nagu näiteks Y2K, Hundijalavesi ning Old Thomas, mida Hanseatische Projekt Union oma veebilehel mainib.

Ärimees Urmas Velleste kinnitas laupäeval, et registrikandele vaatamata kuuluvad Savenkoffi kaubamärgi ainuõigused tema osaühingule Full Well, mis on asutatud möödunud aasta novembris.

"Jah, meil on ja on olnud Urmas Vellestega teatud lepingulised suhted, kuid me ei soovi neid pikemalt kommenteerida," vastas Äripäeva selgituspalvele advokaadibüroo Hansa Law Offices vandeadvokaat Andres Vinkel.

Vinkel jättis samas vastamata küsimusele, kas Savenkoffi kaubamärgi ainuõigused kuuluvad tegelikult Full Wellile ning miks on sel juhul patendiameti registris omanikuna kirjas Hansa Law Offices.

Krediidiinfo andmetel on Full Well oma lühikese tegevusaja jooksul äripartnereile korduvalt võlgu jäänud ja seejuures on osa võlgadest siiani üleval.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757