Autor: Kaubandus.ee • 21. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riisi hind võib kukkuda

Riisi hind võib kukkuda, sest India taasalustab mitte-basmati riisi eksporti, kuna ekspordikeeld kaotati. See suurendab üleilmset pakkumist ajal, mil ostjad, näiteks Indoneesia, on oodatust vähem ostmas, kirjutab Bloomberg.

"India pakkumine avaldab negatiivset mõju riisifutuuridele," ütles Standard Charteredi analüütik Abah Ofon. „Neljandas kvartalis võib futuuri hind olla keksmiselt 16 dollarit saja naela riisi eest. Selle kvartali senine keskmine hind on 16,987 dollarit."

Hinnad võivad kukkuda, kuna India turule tulek võib vähendada Tai turuosa Aafrikas, ütles Indoneesia toiduagentuuri Bulogi vanemnõunik Mohammed Ismet.

Odavam riis võib parandada 1,1 miljardi vaesuses elava inimese olukorda, kellel Maailmapanga hinnangul on vähem kui üks dollar raha päevas. Eelmisel aastal tõusid üleilmsed toiduhinnad 26 protsenti. Hinnatõusule aitas kaasa suurima eksportööri Tai otsus maksta kodumaistele kasvatajatele riisi eest rohkem kui turuhind.

„Turul on lühiajalised kartused seosaes India valge riisiga turule tulekuga,“ ütles The Rice Traderi juhatuse esimees Jeremy Zwinger. „Kuna Tai jääb tugevaks oma hinnainterventsiooniga, võib tulla tagasilöök, kui India müüb koguse ülikiiresti.“

12 kuuga on riisi hind tõusnud 42 protsenti, lüües tõusu ulatuses nii maisi kui sojaube, rääkimata nisust, mille hind on langenud.

Tai plaanib maksta 15 000 bahti ehk 493 dollarit valge riisi tonni eest ning 20 000 bahti Hom Mali riisisordi eest, mida on kuni 50 protsenti üle turuhinna.

Tai riisiostu poliitika võib luua valitsusele probleeme, kuna see suurendab laovarusid, mida riik ei pruugi olla võimeline müüma avatud turul ilma kahjumit sisse võtmata, ütles Food & Agriculture Organizationi vanemanalüütik Abdolreza Abbassian.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700