Autor: Kaubandus.ee • 24. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poola IT-hiiglane trügib Eesti turule

Poola elektroonika ja IT-kaupade hulgimüüja ABC Data laieneb Eesti turule ning ettevõtte müügidirektori Andrzej Bernati sõnul on eesmärgiks jõuda kolme suurima müüja hulka.

ABC Data kavatseb müügi kolmes Balti riigis käivitada juba alates 1. detsembrist, teatab news2biz Poland. Ettevõte loodab siinsetele riistvara müüjatele saada kõvaks konkurendiks nii hindade kui ka tootevaliku poolest. Ettevõte on juba aastajagu tegutsenud Leedu turul, pakkudes sealsetele klientidele sama tootevalikut samade hindadega nagu Poolaski. Nõnda on Poola firma saanud vähem kui aastaga kätte kümnendiku Leedu elektroonika ja IT-kaupade turust. "Me tahame olla TOP 3 tegijate hulgas igal turul, kuhu siseneme," ütles Bernat.

Elioni jaekaubandusäri IT-valdkonna juht Aivar Ots ütles, et Elioni jaoks on uue firma tulek sellele turule hea uudis, sest on loota, et hinnad edasimüüjatele ja klientidele lähevad odavamaks. "Kui vaadata näiteks Saksamaa elektroonikapoodide hindu, siis on sealsed hinnad odavamad kui Eestis. Miks? Sest mahud on suuremad.

Baltikumis on olukord praegu selline, et siin tõsiselt  suuri tegijaid pole. Väikesed tegijad head hinda ei saa," rääkis ta. "Seega klientide ja jaemüüjate jaoks on uue ettevõtte tulek turule hea uudis. Konkurents hulgimüüjate vahel suureneb ja see survestab kõiki oma hinnapoliitikat üle vaatama."

Ots ütles, et Balti riikides pole ABC Data veel tuntud. "Nad alles rajavad oma teed. Poola on suur riik, kui nad on sealsel lokaalsel turul suured tegijad, siis nad üldkokkuvõttes ongi suured tegijad, sest mahud on väga suured," ütles ta. "Ühele suurele on Eestis ruumi küll, sest meil turul on praegu palju väikeseid tegijaid, kuid suuri pole.

Kas poolakad võivad oma tulekuga Eesti kõnealuse valdkonna umber mängida? "Kuna me ei tea nende strateegiat, siis me ei oska seda praegu hinnata. Selle info baasil, mis nad Leedus tegid ei saa nende käitumist Eesti turul prognoosida. Eesti ja Leedu klientide ostukäitumine on väga erinev," sõnas Ots. "Elame, näeme!"

ABC Data tänavu aasta kolme kvartali käive oli 548 mln ja puhaskasum 5,4 mln eurot (2,4 mld ja 23,9 mln zlotti). Varssavi börsil noteeritud firma tegutseb juba Slovakkias, Tšehhis ja Rumeenias ning kavatseb edaspidi välisturgudelt võtta 40 protsenti oma käibest. ABC Data müüb edasi 250 tootja kaupa ja müügihittideks on printerikassetid, toonerid ja notebook´id.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700