Autor: Kaubandus.ee • 20. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad rahastasid salaja Viisitamme

Pärnus ärihuvisid omavate ärimeeste firmad rahastasid varjatult Mart Viisitamme saamist eelmiseks Pärnu linnapeaks.

Tänane Äripäev avalikustas skeemi, millega olid seotud Rein Kilk, Urmas Sõõrumaa, Toivo Ninnas, Arvo Sarapuu, Robert Herman, Guido Kundla ja mitme teised ettevõtjad.

Kümmekond ettevõtet ja Urmas Sõõrumaaga seotud MTÜ Pärnu Võrkpalliklubi kandsid enne 2005. aastal toimunud kohalikke valimisi OÜ Futurelink arvele ligi miljon krooni. Seda raha kasutati Mart Viisitamme ja teiste keskerakondlaste valimiskulude katmiseks.

Lisaks tasus Futurelink ka Viisitamme välisreiside ja tema kasutuses olnud auto ostu eest. Ühe ülekande tegi Futurelink ka Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare firma Fixor Holding arvele.

Futurelinki üheks osanikuks ja juhiks oli sel ajal Simmo Saar, kes pärast Mart Viisitamme saamist Pärnu linnapeaks asus ametisse Pärnu abilinnapeana. Viisitamm ütles, et temal puudus igasugune seos Futurelinkiga. Äripäeva käsutuses olevad dokumendid aga tõestavad, et just Viisitamm otsustas kuhu Futurelinki laekunud rahasid suunata.

Futurelink esitas enne valimisi Pärnus tegutsevatele ettevõtetele arveid reklaami, transpordi ja ehitusteenuse osutamise eest. Tegelikult maksti ettevõtetelt laekunud rahaga kinni valimiskampaania kulutused. Pärast valimisi lõppesid Pärnus tegutsevate firmade ülekanded Futurelinkile.

Kirjeldatud skeemi toimumist kinnitasid Äripäevale ATKO Grupi omanik Arvo Sarapuu ja Pärnus tegutseva Elwo suurim aktsionär Mati Sooaru. ATKO Grupp kandis Futurelinki arvele 94 400 krooni ja Elwo AS 50 000 krooni. Teised ettevõtjad eitasid Viisitamme valimiskampaania varjatud rahastamist.

Lisaks Sarapuule ja Sooarule kinnitasid varjatud rahastamise toimumist ka kaks anonüümsust palunud allikat.

Mart Viisitamm ja Simmo Saar eitasid aga Äripäevas kirjeldatud skeemi ja kinnitasid, et mingit varjatud valimiskampaania rahastamist pole toimunud.

Äripäevas avalikustatud info pärineb Viisitamme ja Saare kohtutoimikust. Riigikohtuni jõudnud kohtuasjas mõisteti Viisitamm, Saar ja Tänavapuhastuse ASi juht Vello Kink õigeks.

Viisitamm ja Saar mõisteti õigeks kutse- ja ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustuse rikkumise süüdistuses. Samuti mõisteti nad õigeks altkäemaksu võtmise süüdistuses. Vello Kink mõisteti õigeks altkäemaksu andmise süüdistuses.

Viisitamme ja Saare valimiskampaania varjatud rahastamise kahtlus ei olnud aga kohtuliku arutelu teemaks. Äripäeva andmetel polnud prokuratuur veendunud, et suudab tagantjärele mitu aastat tagasi tehtud tehingud veenvalt tõestada. Samas on neid tehinguid kirjeldavad kirjavahetused ja rahaülekanded ning arved olemas kohtutoimikus.

Äripäev avalikustab tänase päeva jooksul ka veebis artikli aluseks olnud dokumendid.

Varjatud rahastamisskeemist saab pikemalt lugeda tänasest Äripäevast. Samuti saab lugeda Mart Viisitamme ja Simmo Saare selgitusi ning ettevõtjate kommentaare.

Varasematel aastatel on Äripäev toonud avalikkuse ette kaks suurt poliitikute varjatud rahastamise juhtumit.

2008. aasta sügisel kirjutasime K-skeemist. Tallinna Farmaatsiatehas ja ühele suuremale Keskerakonna rahastajale Urmas Sõõrumaale kuuluv ESS Grupp kasutasid skeemi, kus maksid Keskerakonnaga seotud Jüri Vilmsi Sihtkapitali kontole vähemalt miljon krooni justkui reklaamiteenuse ostmiseks. Tegelikult Vesti Dnjas ühtegi reklaami ei ilmunud. Saadud rahaga anti välja propagandalehti Kesknädal ning Vesti Dnja.

2009. aasta sügisel kirjutasime R-skeemist. Reformierakondlastest riigikogu liikmed Jaanus Rahumägi, Robert Antropov ja nüüdne eurosaadik Kristiina Ojuland vassisid kampaania kuludega, jättes osa deklareerimata, ning on kahtlus, et nad lasid osaliselt oma 2007. aasta valimiskampaania arveid kinni maksta eraettevõtetel.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757