Autor: Margus Kastein • 14. mai 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tööstus ja kaupmees ladusalt tööle saada?

Esmaspäeval vastas kaubandus.ee lugejate küsimustele Saku Õlletehase juht Margus Kastein.

VASTATUD KÜSIMUSED

Millised on teie 3 konkreetset soovitust, kuidas saaks tööstusettevõtte ja kaubandusettevõtte ladusalt koostööle panna?

Tervitan Äripäeva ja kaubandus.ee lugejaid ning tänan kõiki küsimuste eest!Üha enam on hakanud kaupmehed ja tootjad rääkima ÜHISEST äriplaanist. Hoolimata küllalt vastuolulistest eesmärkidest on mõlemil terve hulk ühiseid huvisid. Kui need kaardistada, eesmärgistada ja mõõta on tulemuseks ühine äriplaan. Oluline on märkida, et koostöö eesmärk ei ole tingimata mingi konkreetse kauba või toote müügi kasvatamine, vaid kogu tootekategooria kasv. Nii sünnib kasu mõlemile. Moodsad Lääne-Euroopa jaekaubandusketid teevad väga tihedat koostööd strateegiliste tarnijatega - uute toodete, innovatsioonide arendamine, nende turundamine on ühtviisi suure mõjuga ni kaupmeestele kui tootjatele.Lisaks ühisele äriplaanile tooksin esile ka äriprotsesside (logistika, IT, mahtude planeerimine) ühise arendamise, selle arvelt tõuseb eelkõige teenuste kvaliteet ja efektiivsus.Lisaks tuleks üksteist rohkem kuulata oma strateegia väljatöötamisel. Vastastikustel kaasamisel aitab see paremini mõista arenguid nii kaubanduses kui tootearenduses.

Miks on Eesti õlled üldjuhul üsna viletsa maitse ja kõikuva kvaliteediga, kui võrrelda näiteks Tšehhi toodetega - Pilsner Urquell, Krušovice jne. ?

Tänan Sind julguse eest oma arvamust avaldada! Ma ise asju nii mustades toonides ei näe – kindlasti ei ole meil midagi häbeneda! Meie kaup on kvaliteetne, valik rikkalik ning kohalik õllekultuur tõusuteel. Näiteks on Saku õlled on aastate jooksul võitnud ridamisi auhindu Soome õllekonkurssidel.

Kas olete mõnest poest (ajutiselt) lahkunud või plaaninud lahkuda, kui ei saa kaubale sobivat asukohta, näiteks võrreldes konkurendiga Tartust?

Ei. Üldujul on kaupade väljapanekud ja asukohad varem kaupluste juhtkonnaga kokku lepitud ja kokkulepitust kõrvalekaldeid tuleb üsna harva ette. Meil on professionaalne müügimeeskond, kes hoolitseb Saku väljapanekute kvaliteedi eest.

Mida muudatate sportimendis, müügipoliitikas ja turunduses, kui suvi peaks tulema vihmane? Ja kui kiiresti suudate reageerida?

Tänan muretsemine pärast! Kahjuks ei ole võimalik ilmaprognoosi äriplaani sisse kirjutada, mistõttu oleme teinud oma plaanid kuumadest ilmadest lähtuvalt. Kodumaine müük moodustab meie ärist kokku 65%, ülejäänu läheb ekspordiks. Ekspordiks müüksime palju rohkem, kui meil oleks vaba tootmisressurssi. Seega, kui kodumaine nõudlus väheneb, siis avaneb meil võimalus rahuldada ekspordinõudlust.

Milline on teil emafirma tugi või roll ekspordi suurendamisel?

Emafirmal on suur roll meie ekspordile. 2009 aastal investeerisime piirkonna moodsaimasse purgiliini, mille tulemusena on meist kujunenud Läänemere regioonis strateegiline tootmispartner oma kolleegidele nii Skandinaavias, Poolas kui Saksamaal. Meie purgiliin töötab juba kolmas aasta järjest 7 päeva nädalas ja 24 tundi päevas.Lisaks eelmainitule tahan esile tõsta Saku Originaali müügiedu Soomes, kus oleme üks enimtuntud Eesti kaubamärke ja enimmüüdavamaid importõllesid.

Kas eestis saab kunagi olema ka mõni sirge seljaga eetiline alkoholi tootja, kes saaks enda kohta ausalt öelda, et ta ei turunda oma kaupa noortele (sh. ka alaealistele)?

Saku Õlletehas ei turunda oma tooteid alaealistele. Vastupidi - Õlletootjate Liidu eetikakoodeksis oleme lisaks kehtivale reklaamiseadusele võtnud vastu rida regulatsioone, mis piiravad alkoholi nähtavust alaealistele. Näiteks ei reklaamita lahjasid alkohoolseid jooke enne kl 21 õhtul, meie reklaamides ei kasutata alla 21-aasta vanuseid näitlejaid, ei seosta tooteid ja reklaame sotsiaalse ega sportliku eduga jne.

Miks ei toodeta enam Saku Valget? Kas on lähiajal plaanis hakata tootma nisuõlut?

Alates maist on taaskord nisuõlu meie valikus olemas. Maailmaõllede seeriasse lisandus Manchesterile ja Dublinile ka Saksa meistrite eeskujul pruulitud ehtne nisuõlu – filtreerimata sudune märjuke kogenud õllesõbrale.

Tere! Kas Teie arvates klassikalised turunduslahendusee, mida agentuurid täna pakuvad ning mis on üks paljudest reklaamidest meie igapäeva elus, toimivad kujul, mis Saku toodete "kõnelemisel" ja " kõnetamisel" teie kliente panevad Saku toodetest kõnelema? Või tunnete ettevõtte juhina siiski, et kipute reklaamipildis segunema teistega? Ette tänades ja jõudu soovides

Tänases inforuumis ei piisa ainult klassikalisest (passiivsest) turunduskommunikatsioonist, peame minema tarbijatele lähemale kui kunagi varem.Kõigepealt tooted. Parim tunnustus ja reklaam on see, kui tooted räägivad ise enda eest ning inimesed jagavad oma head emotsiooni toodete tarbimisest sõprade ja tuttavatega.Meie toodete valik on nii lai, et igaüks leiab endale midagi. Tuleb kuulata tarbijaid - mais tõime turule tagasi kauaoodatud nisuõlle, alates aprillist oleme tuntud Tšehhi õlle Staropramen esindajad Eestis.Teiseks oleme pööranud tähelepanu müügi ja turunduse kombinatsioonile - nii näiteks said kõik laupäeval maijooksul kaasa teinud naised kosutuseks VivaSpordi spordijoogi. Või näiteks Katusekino, mis on Tuborgi mitmeaastane projekt!

Saku annab oma agentuuridele palju tööd ja raha, saab selle eest Aasta Kliendiks, aga A. Le Coq müüb igast asendist Sakust rohkem ja on igasugustes müügi, edukuse ja ettevõtluse tabelites Sakust eespool. Kuidas seda kommenteerite?

Ettevõtete profiilid on küllaltki erinevad - Saku Õlletehas on õllede ja lahjade alkohoolsete jookide, mineraalvee ja energiajookide tootja ning müüja. Samas on meie peamine konkurent on aga eelmainitule lisaks tegev veel ka karastusjookide ja mahlade kategooriates, mis on märkimisväärse mahuga. Saku strateegia keskmeks on liidripositsioon Eestis õlle, siidrite ja long drinkide kategooriates. Meie ambitsioonid mahla ja karastusjookide kategooriates on tagasihoidlikud.

Härra Kastein! Kas võtaksite Tarmo Noopi Saku müügiorganisatsiooni juhtima? Aitäh!

Lahe küsimus - muidugi võtaks! Tarmo on teinud suurepärast tööd ja kindlasti saaks ta ka Saku müügiorganisatsiooni juhtimisega elegantselt hakkama, AGA... Meil on juba suurepärane müügimeeskond eesotsas Jaan Härmsiga, samuti kuldne turundustiim – aitäh Sulle Kadri Ärm, nii et kahjuks ei näe vajadust.

Miks nt. Originaal ei ole nii tuntud kui Heineken? Kas seda on võimalik saavutada?

Originaal on palju-palju tuntum bränd kui Heineken, seda küll Eestis :)Tegelikult ei ole õige võrrelda väikeriigi kohalikku brändi suure globaalse õllega. Selleks on meil hoopis teisest kaalukategooriast toode - Carlsberg. Viimastel aastatel on võitlus nende kahe brändi/ettevõtte vahel väga tihe- Heineken on maailmas kolmas ja Carlsberg neljas õlletootja. Ning vahe väheneb Carlsbergi kasuks...

Kas ise olete kogu aeg pubis ja kodus perega aega ei veeda? Ega te ju juhuslikult mingi pehmo ei ole?

Eile varahommikul käisin oma poegade ja isaga Hiiumaal kalal ja sain tuulehaugi käest paraja pehmovopsu unisesse näkku. Mõnikord ikka juhtub.

Tihti on Saku bänner Delfis ja Postimehes, kus on ca pooled lugejatest alaealised. Miks reklaamite neile? Miks Saku ei reklaami kanalites, mis on suunatud rohkem täisealistele? Kasvõi see sama kaubandus.ee ja äripäev.ee, auto24.ee kv jne?

Delfi ja Postimees on minu arusaamise kohaselt täiskasvanute portaalid. Äripäev on lõpptarbijatele suunatud turunduskanalina liiga kitsa lugejaskonnaga, Auto24 portaali kasutamist takistab meid eneseregulatsiooni säte, mis keelab alkohoolsete jookide seostamise mootorsõidukite ja liiklemisega.

Miks toetab tihti just Saku Tartu tudengite üritusi?

Pikaajaline koostöö Tartu tudengitega aitab meil suurendada kontaktide arvu põlise konkurendi koduhoovil.

Kui suure summa investeeris Saku Õlletehas aastal 2011 reklaami ja turundusse?

Turunduseelarve planeerimine on johtuvalt toodete arvust küllaltki keeruline. Originaal, Kuld, Rock, Tuborg, Carlsberg, DLight, Radler, Kiss, Somersby, Vichy, VivaFresh, VivaSport Battery, Sinebrychoff - kõik nad on väärikad brändid, mis nõuavad omale õiglast osa turunduseelarvest. Johtuvalt aasta prioriteetidest saab mõni neist rohkem ja teine vähem, kuid kokkuvõttes on turunduseelarve püsinud viimasel viiel aastal samas suurusjärgus.

Millised on Saku Õlletehase suhted Eesti suurte jaekettidega?

Lahjad alkohoolsed joogid ja karastusjoogid on käibelt jaekaubandusele suur kategooria (esimese kolme seas). Arusaadavalt on selle kategooria tarnijatel suur mõju jaekaupmeeste müügitulemustele. Me püüame olla aktiivne ja väärtust loov partner oma klientidele.Koostöö võtmeelementideks peamiste jaekettidega on täna sortiment, hinnakujundus, turundustegevus ja toodete väljapanekud. Samas rõhutaksin taaskord vajadust mõelda ühiselt sellele, kuidas kasvatada kogu kategooria mahtu ja kasumlikkust, parendada protsesse ja efektiivsust.Näiteks oleme alustanud esimena Eestis õllekategooria Category management programmi, mille tulemusena aitame kaupmeestel õlleriiuleid vastavalt tarbiate soovidele ringi kujundada. Väga aktuaalne on eelseisva suve valguses ühtlustada planeerimisprotsessid nii, et meil oleks tootmise planeerimiseks kaupmeeste müügiplaanid, sel juhul saaksime paremini planeerida tootmist ja parandada tarnekindlust. Samuti disainime näiteks ühe kliendi õllesektsiooni ostukeskonda.Olen kindel, et meil on rääkida palju rohkem, kui ainult hindadest, sortimendist ja kampaaniatest.

Kas Saku Õlletehasel on plaanis minna jaeturule?

Ei ole.

Urmas

Kuidas läks Sakul I kvartal kohalikul joogiturul? Palju eksportisite õlut ja muid jooke selle aasta esimese kolme kuuga? Tänan!

I kvartali õlleturg on Nielseni andmetel kerges languses (-1%), samas on meie Eesti müügimahud veidi tõusnud. Kuna tegemist on madalhooajaga, siis eelseisva majandusaasta tulemuse tegelikuks indikaatoriks on II kvartal.Ekspordis on meil läinud suurepäraselt - I kvartali mahud on tõusnud võrreldes eelmise aastaga 2,2 korda. Kõige suurema kasvuga turud on Soome, Poola ja Norra. 

Milliste uute toodetega on Sakul plaanis enne suve turule tulla?

 

Lisaks juba eespool mainitud nisuõlule Stuttgart, pruulisime sportliku hingega vähese alkoholisisaldusega õlle Saku 2,8% ning tõime müügile Saku Radleri, millega lõime Eesti turul täiesti uue joogikategooria. Lähiajal toome pubidesse ehtsa Belgia kloostriõlle Grimbergen.

Madis

Saku sai Kuldmunal vist kokku 7 reklaamiauhinda - mida Teie juhina neist kõige enam esile tooksite?

Tõstan esile väga head tööd Rocki brändiga, Kuldmunaga premeerite kampaaniat Rock Reality.Kõige olulisemaks pean aga hoopis meile antud tiitleid Parim Turundustiim Best Marketingi poolt ning Parim Klient Kuldmuna Žürii poolt. Need tiitlid näitavad meie turundajate kõrget taset.  

Sakust sai suurte Eesti spordiürituste ametlik joogipartner, mis see Saku jaoks tähendab?

See tähendab umbes 50 000 spordist, liikumisest ja tervislikest eluviisidest lugu pidavat rõõmsat inimest!Saku Õlletehas on SEB Maijooksu, SEB Tallinna Maratoni, RMK Kõrvemaa Nelikürituse, BIGBANK Kuldliiga, ERGO Maailmamängude, Tartu Olümpiajooksu, Narva Energiajooksu ning Eesti Linnajooksud 2012 ametlik joogipartner.

Miks on Saku reklaamid nii seksistlikud - bikiinides tagumik uppis naised, matšode ülistamine ja "pehmode" naeruvääristamine? Mis sihtgrupile selline kommunikatsioonikeel suunatud on ja kes välja jäävad?

Läbi kõverpeegli ja enseiroonia kõnetavad Saku Originaali reklaamid tema peamist tarbijat – eesti meest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757