Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 26. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jüri Käo: Mis muutub kaubanduses 2013?

Suurinvestor Jüri Käo andis majanduskonverentsil Äriplaan 2013 ülevaate, mis toimub kaubanduses.  

Käol on väga hea ülevaade, mis toimub praegu Eesti majanduses. Ta on Tallinna Kaubamaja, Liviko, Kitmani, Balbiino üks omanikest. Samuti juhib ambitsioonikate investeerimisplaanidega riigile kuuluva Eesti Energia nõukogu.

Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandeli küsimustele vastas konverentsil Jüri Käo.

Mis muutub kaubanduses 2013?Eestis on kaubanduspindadega jõutud kriitilise piirini, küll tehakse pindu juurde, aga piir on juba ees. Me peame silmas pidama ostujõudu, meil on tekkimas kaubanduspinna üleküllus. Väiksematel keskustel läheb keerulisemaks. Nüüd tuleb olla kaupmehel seal, kus teenitakse raha. Need keskused, mis on head, saavad rohkem renti küsida ja need, mis on lahjad, jäävad veel lahjemaks.

Mis on majanduses kõige parem indikaator?

Automüük on kõige parem indikaator, vaadake prognoose tehes alati, mida teeb automüük Eestis. Automüügi järgi saab väga täpselt panna paika Eesti majandususalduse indeksi. Mina olin juulis märksa optimistlikum kui täna. Nüüd tuleb taas rakendada kasinusprogrammi. Kõik suurettevõtted valmistavad seda ette ja see paneb kõik tarbijad stressiolukorda, sest keegi ei julge enam tarbida.

Mis on ettevõtte omaniku põhiülesanne 2013. aastaks?

Riik tõstab avaliku sektori palku 5% ja see surve tuleb kohe erasektorisse üle. Ennatlik palkade kasv tootlikkuse kasvust ees, seda seisu ei tohi lubada. 2013 põhiülesanne on juhtide põhiülesanne kasvatada tootlikkust, sest tööjõukulud kasvavad niikuinii.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070