Autor: Maarit Eerme • 20. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hinnad erinesid poodides jälle enam tarbijate kahjuks

Veebruaris võrdles tarbijakaitseamet taas kord kaupluste saali- ja kassahindu üle Eesti. Kui möödunud aasta lõpus eksisid kaupmehed hindadega rohkem tarbija kasuks, siis seekord enam tarbija kahjuks.

Ameti inspektorid kontrollisid veebruaris kokku 104 kauplust. Neist 37 poes tuvastasid inspektorid rikkumisi kokku 47 toote puhul. Eelmisel korral eksisid kauplejad hindadega tarbija kahjuks 16, nüüd aga lausa 33 toote puhul. Möödunud aasta lõpus muutus kassas hind odavamaks 30, viimases kontrollis aga 14 juhul. 

Suurima hinnaerinevuse tarbija kahjuks avastasid inspektorid Elva Konsumis, kus koogialuse eest tuli kassas tasuda 2,20 eurot saalihinnast rohkem. Suurim erinevus tarbija kasuks oli aga Kohtla-Järve Maximas, kus Persil Bio pesugeel osutus kassas 3,09 eurot saalihinnast odavamaks.

Amet on lõpetanud 19 ettevõtte suhtes menetluse ning määranud rahatrahve kokku 827 euro ulatuses. Teiste ettevõtete suhtes on menetlused veel käimas.

Seaduse järgi ei ole kauplejal kohustust müüa toodet müügisaalis esitatud hinnaga, kuigi hea tava kohaselt peaks see nii olema. Siiski on üha rohkem ettevõtjaid hakanud head tava järgima ning hüvitavad tarbijale hinnavahe.

Kuna hinnaerinevused ei ole võrreldes eelmise kontrolliga vähenenud ning tarbija jaoks kallimaks osutunud toodete arv on oluliselt kasvanud, jätkab amet sarnaseid kontrolle ka edaspidi.

Nõuandeid tarbijale

Kui kassast läbi löödud hind ei vasta müügisaalis avaldatud hinnale, saad kaubast loobuda ja raha tagasi küsida.

Vaata ostutšekk kassa juurest lahkumata üle, nii saad võimalikule hinnapettusele kohe jälile ja probleemi sealsamas lahendada.

Kui avastad hinnapettuse alles kodus, mine võimalikult kiiresti poodi tagasi ja ütle, et tahad ostust loobuda ja oma raha tagasi saada.

Anna hinnapettusest ka tarbijakaitseametile teada, sest tegemist on tarbijakaitseseaduse rikkumisega.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070