Autor: Indrek Kald • 3. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Colliers: investeeringute maht kasvas aastaga 70%

Selle aasta esimesel poolel tehtud kinnisvarainvesteeringute kogumaht oli 70% suurem kui mullu samal ajal.

"Suur investeerimisaktiivsus ja jätkuv huvi traditsiooniliste kinnisvarainvesteeringute vastu näitavad, et turul on suures koguses väljundit otsivat spekulatiivset kapitali. Investoritel on vaba raha ja nad ostivad pidevalt kvaliteetse rahavooga kinnistuid ja mõned investorid on ka valmis suuremaid riske võtma," kommenteeris Colliers International Advisorsi partner Margus Tinno.

Pärast äärmiselt head esimest kvartalit jäi Eesti investeerimisturg tema sõnul aktiivseks ka teises kvartalis ja suveperioodil.

Colliersi analüütikute turuülevaate kohaselt on jätkuvalt aktiivseimaks sektoriks investeerimisturg, Aktiivne on ka kaubanduspindade turg, kuhu pidevalt lisandub rentnikke.

Büroopindade turul on jätkuvalt olulisemad teemad efektiivsus ja parkimine. Üürnikud kolivad suurtelt pindadelt väiksematele ja pindade rentimisel on oluliseks faktoriks parkimiskohtade olemasolu, eriti kui üürile võetud pind on suur ja töötajate parkimiskulud eelarvesse arvestatud. Seetõttu eelistatakse väljaspool tasulist parkimisala asuvaid büroohooneid.

On märgata, et senised tugevad pinna pakkujad, kes ka piisavalt parkimisvõimalusi pakuvad, võivad selle eelise kaotada, kui nad ei rakenda meetmeid pidavavalt suureneva parkimiskohtade nõudluse rahuldamiseks, teatas Colliers.

"Vanemaid büroohooneid ähvardab pidevalt kasvav vakantsusrisk, kuna nende omanikel on tavaks vältida hoonetesse investeerimist ja loota vaid olemaoleva rendipotentsiaali realiseerimisele. Ma leian, et selline strateegia on lühinägelik, kuna mingil hetkel vajab hoone kindlasti remonti või parendamist konkurentsis püsimiseks. Vastasel juhul langeb hoone lihtsalt turult välja," kommenteeris Tinno.

Tegevus kaubanduspindade turul on väga aktiivne ja erinevad kaubanduskeskused annavad jätkuvalt teada uute kaubamärkide turule saabumisest. Oluliselt toetasid jaemüüjate tegevust ka turistid – aasta esimeses pooles Eestis tehtud kulutused kasvasid mullusega võrreldes 8,7%. Tegemist on kõigi aegade rekordiga. Siinkohal tuleb ära märkida, et kuna peamised turistiatraktsioonid ja hotellid asuvad Tallinna kesklinnas, siis suurima kasu saajad asuvad just selles piirkonnas.

Colliers International pakub teenuseid kinnisvara kasutajatele, omanikele ja investoritele, sh vahendusteenust, kinnisvara- ja varahaldust, hotelliinvesteeringute müüki ja konsultatsioone, hindamisteenust, nõustamist, hüpoteekpangandust ja uurimusi. Ettevõttel on 62 riigis 482 kontorit, kus töötab üle 1300 inimese.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757