Autor: Indrek Kald • 15. jaanuar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sigarettide salaturg näitab kahanemise märke

Sigarettide salaturg on võrreldes mullu esimesel poolaastal läbiviidud uuringuga vähenenud üleriigiliselt 3,3 protsendipunkti.

Turu-uuringu firma Nielsen regulaarse nn tühja paki uuringu kohaselt on 20,7% Eestis leitud tubakatoodete pakenditest võõramaiste maksumärkide ja tervisehoiatustega.

Valdav osa Eesti maksumärkideta sigarettidest pärineb Venemaalt või Valgevenest, kusjuures Valgevene päritoluga sigarettide osakaal kasvab ja Vene sigarettide osa kahaneb.

Salakaupa tarbitakse enim Kohtla-Järvel (48% leitud tühjadest pakkidest), Narvas (43,5%), Sillamäel (41%), Maardus (40%), Valgas (39%) ja Jõhvis (38%). Salakauba osakaal on ühtlaselt vähenenud kõikides problemaatilistes linnades.

"Maksu- ja tolliameti strateegiline prioriteediseade oma arengukavas võidelda tubakatoodete salaturuga kannab vilja. Püüame Tubakatootjate Eesti Assotsiatsiooniga anda sellesse ka oma panuse, toetades riiklikke salaturu vastaseid teavituskampaaniaid ja jagades salaturu vastaseks võitlemiseks vajalikku kommertsteavet nii palju, kui see on võimalik," kommenteeris assotsiatsiooni juht Aili Herkel pressiteates.

Samas on tootjate hinnangul silmapiiril ohte, mis võivad maksu- ja tolliameti tegevusele vastu töötada. Nii oli enne majandussurutist salaturg 10% kandis.

"Lisaks majanduslikele raskustele suunavad inimesi odavamat ja ebaseaduslikku toodet hankima ka muud faktorid. Näiteks kui jõustuvad äärmuslikud regulatiivsed meetmed ELi tubakatoodete direktiivist, nagu mentoolsigarettide keelustamine Euroopa Liidus, siis asukohaga Euroopa Liidu välispiiril tuleb Eestil väga tõenäoliselt olla valmis suuremaks salasigarettide sissevoolu surveks," rääkis Herkel.

Samuti tekitab tema sõnul teadmatust sotsiaalministeeriumis ammu valminud tubakapoliitika roheline raamat – millised saavad olema selle valitsuse poolt loodavad uued piirangud seadusliku turu toimimisele.

Tühja paki uuringut viiakse läbi kaks korda aastas, teostajaks on sõltumatu turu-uuringute ettevõte Nielsen. Värskes uuringus koguti 14 Eesti linna (katab 57,9% elanikkonnast) tänavatelt ja prügikastidest 3300 sigarettide pakendit. Igast linnast kogutud pakendite arv oli proportsioonis linna elanikkonna suhtarvuga kogu riigi elanikkonda. Kogumine viidi läbi vahemikus 25.09-04.10.2013.

Uuringu metodoloogia on kooskõlastatud Euroopa Pettustevastases Ametis (OLAF) ja seda rahastasid neli suuremat tubakatoodete tootjat: British American Tobacco, Imperial Tobacco Limited, JT International ja Philip Morris International.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757