Autor: Kadri Põlendik • 15. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stockmann plaanib koondada 330 inimest

Kehvade majandustulemuste tõttu plaanib Soome jaemüüja Stockmann restruktureerimise käigus kaotada Soomes 330 töökohta, umbes 3200 töötajat ootavad läbirääkimised töökärbete osas.

"Stockmanni kasum Soomes langes selgelt 2013. aastal, hoolimata kulude kokkuhoiust. Paranemist ei ole märgata, sest tarbijate ostujõud langeb ja majanduslik kindlustunne on madal," selgitas Stockmanni kaubamajade osakonna juhataja Maisa Romanainen. "Kui tahame hoida oma kaubanduskeskusi konkurentsivõimelisena, peame oma struktuuri uuendama," lisas ta.

Uus mudel tähendab, et Stockmann alustab koostööläbirääkimisi Soome kaubamajade personaliga, veebikaubamajade stockmann.com ja akateeminen.com klienditeenindajatega ja järelturunduse personaliga – kokku ligikaudu 3200 töötajaga. Restruktureerimine võib kaasa tuua kuni 330 töötaja koondamise. Muuhulgas puudutavad läbirääkimised muudatusi töökirjelduses.

"Tegime juba 2013. aastal palju püsivaid ja ajutisi kulukärpeid, millega hoidsime kokku umbes 30 miljonit eurot. Me ei saavuta enam erilist kokkuhoidu ajutiste meetmetega, nagu koondamine ja hooajatööliste vähendamine, ilma et seaks ohtu oma klienditeenindust. Peame edasi liikuma oma restruktureerimismeetmetega, kindlustamaks, et meie müügitöötajad saavad kauplustes keskenduda ainult müümisele," rääkis Romanainen.

Plaanitavad muudatused on osa Stockmanni kulude kokkuhoidmise programmist, millega alustati mullu kevadel. Võimalikke struktuurimuudatusi teistes ettevõtte osades alles kaardistatakse. Nõrk turuolukord jaemüügi sektoris on pannud ettevõtet looma rohkem müügile orienteeritud organisatsiooni, mis teenindab kliente poodides ja veebis. Muudatustega loodetakse kokku hoida kümme miljonit eurot ja plaanis on kokkhoiuprogrammiga lõpule jõuda 2015. aasta alguseks.

Eile teatas Stockmann Grupp, et ettevõtte käive märtsis langes 4,7% võrreldes mullusega ja oli kokku 141,1 miljonit eurot. Vähenemise põhjustas valuutakursside langus – aastaga nõrgenesid Vene rubla, Rootsi ja Norra kroon euro suhtes märgatavalt. Kaubamajade osakonna käive langes Soomes 2,6% ja teistes riikides 11,5%, kokku oli langus 5,5%.

Aprillis toimunud Hullude Päevade kampaania käive oli võrreldavate valuutakursside järgi samal tasemel nagu eelmisel aastal, kuid eurode arvestuses langes 6%. Balti riikides kasvas kampaania käive 2%, Soomes langes 5%, hoolimata suurest müügikasvust veebipoes.

Stockmannil on kaks osakonda: kaubamajade osakond, kuhu kuuluvad Stockmanni kaubamajad, Hobby Hall, raamatupood ja Stockmann Beauty ning moeketi osakond, kuhu kuuluvad rõivakauplused Lindex ja Seppälä. Osakonnad tegutsevad 16 riigis, sealhulgas Eestis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757