Autor: Marta Jaakson • 27. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kartelliprotsessi kaitsjad: süüdistus on ebamäärane ja arusaamatu

Täna alanud kartelliprotsessis märkisid Eesti suuremate jaekauplejate ja teiste menetlusosaliste kaitsjad, et prokuröri esitatud süüdistus on ebamäärane ja arusaamatu.

Rida kaubandusettevõtteid sai kevadel riigiprokuratuurilt süüdistuse 2009. aastal konkurentidega teatud viinade jaehindade tõstmise kokkuleppimises. Täna toimus selles kohtuasjas esimene istung.

Liviko kaitsja vandeadvokaat Erki Kergandberg märkis kohtusaalis, et sai süüdistusest grammatiliselt aru, ent Liviko end süüdi ei tunnista. Kergandberg lisas, et prokuröri süüdistus ei ole põhjendatud ning Liviko ei ole ühegi konkurendiga sõlminud ühtegi kokkulepet ega teinud kooskõlastatud tegevust.

Selveri kaitsja Elmer Muna teatas, et süüdistus on ebamäärane ning puuduvad tõendid. Ta lisas, et Liviko ja Selver on üks kontsern ja võivad omavahel läbirääkida. „Leian, et süüdistus on alusetu,“ ütles Muna.

Rimi Eesti Food ASi vandeadvokaat Margus Mugu kinnitas samuti, et firma ei ole pannud toime kuritegu, milles teda süüdistatakse. Mugu rõhutas, et tema ei saa nõustuda, et tuleks Livikot ja Selverit vaadelda ühiselt. „Konkurentsiseaduse mõttes võime vaadelda neid ühise ettevõttena, aga sellel ei ole mitte mingisugust tähendust kriminaalmenetluses. Ei ole võimalik omistada Selverile Liviko tegevusi ja vastupidi. Mulle tundub, et kogu süüdistuse käsitlus on algusest saadik ekslik ja vildakas,“ hindas Mugu.

 Süüdistuse järgi on kartellikokkuleppega seotud Selver, Rimi Eesti Food, Maxima Eesti, Prisma Peremarket, Liviko ning Aldar Marketi ja Super Alko omanik AS Helter-R. Süüdistuse sai ka 11 ettevõtetega seotud isikut.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700