Autor: Maarit Eerme • 5. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maxima Grupé 2014. aasta käive ulatus 2,583 miljardi euroni

Eelmisel aastal oli Maxima Grupé konsolideeritud käive (ilma käibemaksuta) 2,583 miljardit eurot, mis on 2013. aastaga võrreldes 2,5 protsenti enam.

Aasta jooksul avati kontsernis 17 uut kauplust ning 31 poodi rekonstrueeriti. Ettevõtte investeeringud laienemisse ja parendustöödesse ulatusid 2014. aastal ligi 56 miljoni euroni.

“Enamikus riikides iseloomustab tarbijakäitumist ratsionaalsus ja see tagab tagasihoidliku, kuid samas püsiva turu kasvu. Sellest tulenevalt keskendusime eelmisel aastal peamiselt ettevõtte konkurentsivõime suurendamisele, lähtudes tarbijate ootustest. Lisaks pöörasime kõigis riikides suurt tähelepanu ettevõtte tööprotsesside korraldusliku poole tõhustamisele, alates varustamisest, logistikaahelast ja kaubavaliku haldamisest kuni kaupluste töötingimuste parandamiseni. Need tegutsemissuunad on meie jaoks prioriteetsed ka tulevikus,” lausus Maxima Grupé UAB peadirektor Neringa Janaviciute.

Janaviciute sõnul oli riikide lõikes ettevõtte mullune kasv kõrgeim Poolas ja Eestis.

Poola jaekaubandusketi Aldik käive ulatus 37,7 miljoni euroni (ilma käibemaksuta). See on 2013. aastaga võrreldes 21,6 protsenti kõrgem ning kiire kasv kestab Poolas juba teist aastat. Eelmisel aastal avati Varssavis kaks Aldik kauplust ning laienemisega plaanitakse jätkata ka käesoleval aastal.

Baltimaade võrdluses toimus suurim kasv juba kolmandat aastat järjest Eestis. Maxima Eesti käive oli üle 401 miljoni euro (ilma käibemaksuta), kasvades 2013. aastaga võrreldes 5,2 protsenti. Tulemusi mõjutas ettevõtte konkurentsivõime kasv, seda ennekõike tänu suurte jaekaupluste laienemisele Tallinnas. Tulemuslikult on kulgenud XX-formaadi supermarketite arvu suurendamine ning seda jätkatakse ka edaspidi, aasta lõpus avatakse Tallinnas esimene Maxima XXX-formaadi hüpermarket. Mullu alustas ettevõte Eestis ka uue, ligi 30 miljonit eurot maksva logistikakeskuse ehitustöödega, mille prognoositav valmimisaeg on 2015. aasta lõpus. 

Tulemused Leedus peegeldasid riigi üleüldist majanduskasvu trendi. Maxima LT käive kasvas 2014. aastal 2,5 protsenti ja oli üle 1,417 miljardi euro (ilma käibemaksuta). Ettevõtte üks peamisi eesmärke möödunud aastal olid ettevalmistustööd eurole üleminekuks ning see protsess kulges ettevõtte jaoks aasta algul sujuvalt. 2015. aastal keskendub ettevõte peamiselt oma konkurentsivõime kindlustamisele.

Maxima Latvija käive ulatus eelmisel aastal 660 miljoni euroni (ilma käibemaksuta), aastase 0,1-protsendise kasvuga säilitas ettevõte ligikaudu sama taseme aasta varasemaga. Ettevõte pühendas suurimat tähelepanu ja ressursse algatatud muudatuste programmi täideviimisele – kokku eraldati selleks otstarbeks 11 miljonit eurot.

Maxima Bulgaria aastakäive oli 65,6 miljonit eurot (ilma käibemaksuta), aastane kasv oli 4,2 protsenti. Tänavu plaanib ettevõte laiendada oma jaekaupluste ketti, suurendades T-Market lähikaupluste arvu.

Maxima Grupé on 2007. aastal asutatud valdusfirma, kes haldab jaekaubanduskette Leedus, Lätis, Eestis, Poolas ja Bulgaarias. Kokku on kontsernis 517 Maxima X, Maxima XX, Maxima XXX, Aldik ja T-Market kauplust. Neist 228 asub Leedus, 146 Lätis, 73 Eestis, 44 Bulgaarias ning 26 Poolas.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070