Autor: Eliisa Matsalu • 6. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Statoil: ootame järgmist otsust

Tallinna sisuliselt üleöö kehtestatud ja sama kiirelt tühistatud müügimaks kahjustas oluliselt Statoili majandustegevust, ütles Statoili finantsdirektor Paavo Siimann. Euroopa Kohtu eelotsus aitab tema sõnul kahju saanud ettevõtetel õigluse jalule seada.

Euroopa Kohus leidis eelotsuses, et Statoil ei oleks pidanud aktsiisikaupadelt Tallinna linnale müügimaksu maksma.

Statoil Retail & Fuel Eesti ASi finantsdirektor Paavo Siimann ütles, et lisaks Eesti halduskohtule on nüüd ka Euroopa Kohus oma seisukoha öelnud ning toetanud sellega ühtlasi Tallinnas tegutsevate mootorikütuste jaemüüjate ja teiste kaupmeeste õigusi. „Edasi jääme ootama Tallinna Ringkonnakohtu otsust või istungit,“ ütles ta.

Siimann rääkis, et nagu iga ettevõte ootab ka Statoil õiglast kohtlemist ja stabiilset ettevõtluskeskkonda. „Sisuliselt üleöö kehtestatud ja sama kiirelt tühistatud maks kahjustas oluliselt meie majandustegevust,“ märkis ta.

Siimann selgitas, et müügimaksuga maksustati toode, mille müügihinnast sisaldusid maksud kuni 50% ulatuses. „Sisuliselt võtsime kogu täiendava maksukulu kütusemüügi puhul enda kanda ega saanud seda vastavalt müügimaksu põhimõtetele klientidele edasi kanda - müügimaks kehtis vaid müügil eratarbijatele, samas on paljud äriklientide lepingud samuti seotud mootorikütuste jaehinnaga tanklates, mistõttu müügimaksu lisamine mootorikütuste jaehinnale ei olnud võimalik,“ ütles Siimann. Statoili vaidlustatud summa ulatus 727 000 euroni, millele lisandusid intressid.

Otsus mõjutab kõiki ELi liikmesriike

Advokaadibüroo Sorainen partner ja Tartu Ülikooli EL õiguse dotsent Carri Ginteri sõnul on Euroopa Kohtu otsus olulise tähtsusega. „Tegu pole memo või mõtisklusega, vaid Eesti kohtutele kohustusliku juhisega,“ ütles ta. Ginter selgitas, et nii kohus kui ka Euroopa Komisjon nõustusid, et maks on Euroopa Liidu õigusega ja aktsiisidirektiiviga vastuolus ja otsus mõjutab kõigi 28 EL liikmesriigi kohtupraktikat ja õigusloomet. Euroopa Kohtu praktika tulemusena tuleb ebaseaduslikult kogutud maks koos intressidega ettevõtjatele tagasi maksta.

Ginter ütles, et talle teadaolevalt on linnal laual veel mitmete ettevõtjate rahalised nõuded, nende seas näiteks Tallnna Kaubamaja ja Selveri omad. „On usutav, et nende nõuded on veelgi suuremad.  Ettevõtjad, kes tegid oma kodutöö õigeaegselt, saavad müügimaksu Tallinnalt tagasi nõuda,“ märkis ta.

Aasta tagasi kirjutas Äripäev artiklis "Müügimaks kummitab Tallinnas", et Euroopa Kohtus takerdunud Statoili ja Tallinna ettevõtlusameti vaidlus müügimaksu üle võib saada parimal juhul lahenduse riigikogu valimisteks. Nii ka läks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070