18. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kontrolli üle tõrjevahendite märgistused!

Suvine kätega vehkimine sääskede ja muude lendavate putukate peletamiseks on Eestis nagu rahvussport, mille vähendamiseks kasutatakse tõrjevahendeid. Aga biotsiidide müügil tuleb kauplejail hoolitseda selle eest, et need oleksid korrektselt märgistatud ja hoitud õigetes tingimustes. 

Putkatõrjevahend ehk biotsiid on aine või segu, mida kantakse nahale, riietele või teistele pindadele eesmärgiga kaitsta end erinevate putukahammustuste eest. Putukahammustused võivad põhjustada mitmeid terviseprobleeme ja ebamugavustunnet, alates sügelusest ja ärritusest ning lõpetades tõsiste haigustega. Seetõttu on Eestis lubatud biotsiidi kättesaadavaks teha ja kasutada vaid juhul, kui see on saanud asjakohase loa või registreerimistunnistuse ning sellekohane viide peab olema ka toote märgistusel. Enne biotsiidi turul kättesaadavaks tegemist peab see olema klassifitseeritud, märgistatud ja pakendatud vastavalt kehtivatele õigusnormidele. Kättesaadavaks tegemine on biotsiidi või nendega töödeldud toote mis tahes tarnimine äritegevuslikuks turustamiseks või kasutamiseks kas tasu eest või tasuta.

Kauplejail on oluline meeles pidada, et biotsiidi pakend peab olema selgelt eristatav toidust ja söödast nii, et see ei eksitaks toote kasutajat. Neid ei tohi hoida toidu, ravimite ja söötade juures, sest need võivad sellega kokkupuutes saastuda. Samuti ei tohi biotsiid olla hoiu- ja kättesaadavaks tegemise kohas avatud pakendis ning selle ümberpakendamine on keelatud.

Pakendi märgistus peab olema esitatud eesti keeles ning sellel ei tohi kasutada väljendeid nagu «ei ole mürgine», «ei ole kahjulik», «kahjutu», «ei saasta», «ökoloogiline» või muid sarnaseid väljendeid, mis viitaksid biotsiidi ohutusele. Märgistuse etikett peab olema kulumiskindel, selgelt loetav ning kinnitatud pakendile püsivalt. Kulumiskindel tähendab seda, et etiketil olev tekst ei tohi toote kasutuse vältel kuluda ning arvestama peab seda, et kasutaja käed võivad olla niisked, mis võivad halva kvaliteediga trükitud etiketil oleva teksti ära kustutada.

Tähtis on teada, et igasuguse biotsiidi märgistusel on kohustuslik tekst «Käitlemisel täita ohutusnõudeid! Sisaldab biotsiidi. Enne kasutamist tutvuda kasutusjuhendiga».

Mõnel kauplejal võib aga tekkida nüüd küsimus, et kui tema neid biotsiide ei tooda, maale ei too ega impordi, siis miks ta peab seda kõike teadma või jälgima? Kaupleja vastutab toodete eest, mida ta müüb ning kui toode ei vasta nõuetele, siis vastutus lasub ka temal. Seega on soovitatav kaup enne müüki panemist üle vaadata ning veenduda selle vastavuses nõuetele vältimaks ebameeldivusi.

Eelpool loetletud nõuded kehtivad kõikidele biotsiididele, mille mõiste on väga lai. Tihti arvatakse, et biotsiid on aine, mis ainult tapab putukaid ja kahjureid. Tegelikult on ka tõrjevahendid, näiteks sääse- või putukatõrje, biotsiidid, mis pole mõeldud kahjurite tapmiseks. Ka loomadele mõeldud tõrjevahendid on biotsiidid, näiteks kirbutõrjevahendid. Sellisteks toodeteks on näiteks ka kõiksugused rotimürgid, sipelgapulbrid ning teised kahjurite tõrjeks mõeldud tooted. Biotsiidi peamine eesmärk on kahjulike organismide hävitamine, tõrjumine, kahjutuks muutmine, nende toime ärahoidmine või muul viisil nende vastu võitlemine mis tahes muude vahenditega.

Autor: Jana Baljutis-Kütt

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757